PEKING PROFITIRA OD EKONOMSKOG RATA BRISELA PROTIV RUSIJE Evropljani će se uskoro naći u tako teškoj situaciji da će kupovati i kineski ćumur
Foto: Shutterstock

Energetske igre između Zapada i Rusije dostižu novi nivo, pošto vreme u Evropi počinje postepeno da se pogoršava. Prosečna dnevna temperatura je u padu, ali računi za struju i grejanje rastu. A vlasti EU nisu u stanju da reše problem nestašice energije u kratkom roku. Ruski prirodni gas jednostavno nema čime da se zameni, čak i ako ponudite više para.

- Izgleda da će se nivo udobnosti u Evropi vratiti 500 godina unazad. A sve što evropski političari mogu da urade jeste da preporuče manje korišćenje električnih aparata i ličnih automobila, kao i nošenje nekoliko dzempera i pranje cele porodice u jednom kupatilu. Mora da je običnima Evropljanima pala vilica od takvog smešnog saveta - navodi se u članku.

Sohu navodi da sada Evropljani moraju da biraju između dve opcije: da potroše svoju ušteđevinu na otplatu računa za struju ili da se zamrznu zimi. I, sudeći po naglom povećanju kineskog izvoza opreme za grejanje u Evropsku uniju, ljudi su izabrali prvu opciju.

Prema rečima Sohua, stanovnici EU posebno su aktivni u kupovini kineskih klima uređaja, bojlera, električnih ćebadi i ostalog. Obim izvoza robe ove kategorije u proteklih šest meseci dostigao je skoro 2 milijarde američkih dolara. Samo u poslednjih nekoliko meseci u Evropu je otišlo skoro 200.000 električnih ćebadi.

- Ovo je dobro za Kinu. Evropljani će se uskoro naći u tako teškoj situaciji da će čak kupovati kineski ćumur - piše Sohu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading