VELIKO UPOZORENJE AMERICI IZ KINE Jedna NATO država može da stane na stranu Rusije - Ovo neće biti samo dobar šou, već i kraj hegemonije arogantnih SAD
Foto: Alo ilustracija

Kako naglašavaju autori, sa završetkom Hladnog rata, SAD su sve svoje napore usmerile da obezbede status jedine supersile. Da bi to uradio, Vašington je počeo da sklapa saveze širom sveta. Ali, kada je bilo potrebno, žrtvovao je interese saveznika u korist svoje politike. Ponekad se to završavalo sukobima i ekonomskim krizama.

- Postoji dobar znak: gde god da idu Sjedinjene Države, sigurno će biti rata i izbeglica. SAD koriste svoje saveznike da potisnu Rusiju i Kinu kako bi održale svoju hegemoniju. Ali svi znaju: kada osoba pršti od arogancije, može puknuti od jednog dodira - piše u tekstu.

Savez sa arogantnom silom ne može trajati večno, kažu analitičari. Jasan primer je vojni blok NATO-a, u kojem su SAD lider. Alijansa redovno izveštava o unutrašnjem jedinstvu, ali nedavno se Turska otvoreno okrenula protiv Sjedinjenih Država.

Šef turskog odeljenja za odbrambenu industriju Ismail Demir upozorio je da će Ankara razmotriti kupovinu ruskih lovaca Su-35 ako Vašington izbaci iz koloseka dogovor o snabdevanju američkih F-16. Istovremeno, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije upozorio da će Turska, ukoliko SAD ne ispune obećanje o snabdevanju borbenih aviona, razmotriti da se okrene drugim zemljama.

- Ako Turska stane na stranu Ruske Federacije, moć Rusije će se značajno povećati - navodi se u tekstu.

VELIKO UPOZORENJE AMERICI IZ KINE Jedna NATO država može da stane na stranu Rusije - Ovo neće biti samo dobar šou, već i kraj hegemonije arogantnih SAD

EPA/PAVEL GOLOVKIN

 

Sada su američke vlasti suočene sa izborom: učiniti ustupak Ankari ili ignorisati ultimatum i dozvoliti joj da kupi ruske Su-35. Prema rečima autora, SAD će izabrati prvu opciju, jer je Turska previše važan element u njihovoj globalnoj strategiji.

To će istovremeno pokazati i slabost Vašingtona, a uskoro će ne samo Turska, već i druge članice NATO bloka početi da postavljaju uslove.

- Ovo neće biti samo dobar šou, već i kraj hegemonije arogantnih Sjedinjenih Država - piše Sohu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading