TREĆA SREĆA? NASA zabrinuta, na pomolu pretnja za džinovsku raketu
EPA

Rakete je proverena i spremna za poletanje ukoliko vremenske prilike dozvole.

Američka svemirska agencija NASA pokušaće po treći put da lansira raketu „Artemis 1“ u utorak, 27. septembra, ali tropski ciklon devet koji se približava sa Kariba, mogao bi opet da odloži celu operaciju.

Zabrinutost zbog ciklona koji se formira na Karibima sužava vremenski okvir povoljnih vremenskih uslova za lansiranje na samo 20 odsto. Prema trenutnim podacima ciklon će stići do Kube i Floride početkom sledeće nedelje.

S obzirom na neizvesnost o pravcu oluje, intenzitetu i vremenu dolaska, tim Artemis će u skladu sa aktuelnim podacima doneti odluku, rekao je Majk Bolger, menadžer Nasinog programa istraživačkih sistema na zemlji, prenosi RTS.

EPA

 

 

Tim Artemis pomno prati vremenske prilike i odluku će doneti u subotu.

- Snažan tropski vlažan talas će zahvatiti kosmodrom u utorak, jaka oblačnost i mogući kratkotrajni pljuskovi verovatno će trajati tokom perioda lansiranja - navodi se u prognozi koju su u petak objavile američke svemirske snage.

Ograničenja oko lansiranja zahtevaju da misija „Artemis 1“ ne poleće ukoliko ima padavina. Ova ograničenja u pogledu lansiranja su postavljena kako bi se izbeglo da raketu u letu ne pogodi udar groma koji bi mogao da izazove štetu na raketi i ugrozi javnu bezbednost, navode iz Nase.

Kada raketa proleti kroz dovoljno jako atmosfersko električno polje može da izazove munju, tako da i oblak koji ne proizvodi prirodne munje i dalje može da napravi probleme.

Ukoliko bude bilo potrebno i lansirna rampa će morati da se vrati u zgradu za sklapanje u Svemirskom centru, tako da bi proces ponovnog sklapanja mogao da potraje još nekoliko dana.

Lansirna rampa može da ostane na podlozi i izdrži udare vetra i do 100 kilometara na sat (74,1 čvor). Ukoliko bi sve to moralo da se odveze nazad u zgradu, onda bi cela konstrukcija mogla da podnese samo duplo manju brzinu veta, napominje Bolger.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading