IDE DA MOLI Šolc putuje na bliski istok, razlog je samo jedan
Foto: Shutterstock

Vlada kancelara Šolca od početka mandata u decembru prošle godine nastoji da nemačku ekonomiju, najsnažniju u Evropi, učini manje zavisnom od ruskih energenata - nafte, gasa i uglja, preneo je AP.

Iako je uvoz iz Rusije u poslednje vreme osetno smanjen, postoji bojazan da se Nemačka, kao i druge evropske zemlje, može suočiti sa nestašicama energenata u predstojećim mesecima.

 

 

Novi dobavljači pirodnog gasa su posebna briga i jedan od ključnih razloga Šolcove posete u pratnji visoke poslovne delegacije Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru, potvrdili su nemački zvaničnici pod uslovom da ostanu anonimni.

Tokom razgovora sa novinarima ovi izvori iz nemačke vlade su potvrdili da će Šolc tokom današnjeg susreta sa moćnim prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom u DŽedi govoriti i o pitanjima ljudskih prava.

Američki predsednik DŽozef Bajden kritikovan je u julu jer se sastao sa saudijskim prestolonaslednikom uprkos tvrdnjama da je bin Salman umešan u ubistvo saudijskog novinara DŽamala Kašogija.

 

 

- Naravno da se ovo putovanje pomno prati i nema sumnje da ćemo imati teške razgovore sa našim domaćinima. Ipak, mi ne možemo da odbijemo ovakve sastanke i saradnju - ukazao je jedan nemački zvaničnik.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading