AKO DOĐE DO NEKLEARNOG NAPADA, ODMAH SKINITE GORNJI SLOJ ODEĆE  Stanovnici Njujorka dobili upozorenje,  tri koraka su ključna
Foto: Shutterstock

Iako je "verovatnoća incidenta sa nuklearnim oružjem u i oko Njujorka veoma mala", navodi se u postu, "važno je da Njujorčani znaju koje mere predostrožnosti treba da preduzmu da bi ostali bezbedni". Novi PSA ohrabruje Njujorčane da preduzmu "ključne, jednostavne korake u slučaju takvog incidenta".

U stvari, to je video sa uputstvima šta da se radi ako se nuklearna eksplozija dogodi iznenada, bez upozorenja, u gradu ili blizu njega.

Istina je da se tokom čitavog rata, odnosno ruske "specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, priča o mogućem nuklearnom napadu, ali panike nije bilo.

Međutim, stvari su u poslednje vreme postale intenzivnije, pa je pažnju privukao i snimak njujorškog Odeljenja za vanredne situacije – sa povećanim brojem klikova.

Ovaj grad je, inače, verovatno više nego bilo koji drugi grad napadan, rušen, sravnjen sa zemljom, spaljen, potopljen, posednut od strane vanzemaljaca... u filmovima, naravno. Ali čak i van filmova, on je na mapi kao meta napada u mogućem nuklearnom napadu.

Uputstva za iznenadni nuklearni napad su vrlo jednostavna, a video sadrži detaljnije objašnjenje tih uputstava, prenosi "Slobodna Dalmacija".

PRVI KORAK: "Ulazi unutra, brzo." Vi, vaši prijatelji, vaša porodica... uđite unutra. Ostati u kolima nije opcija. Morate ući u zgradu i odmaknuti se od prozora".

DRUGI KORAK: "Ostanite unutra. Zatvorite sva vrata i prozore. Imate li podrum? Idi tamo. Ako ga nemate, idite što dalje u sredinu zgrade. Ako ste bili napolju nakon eksplozije, odmah se operite“.

TRI KORAKA: "Ostanite sa nama i pratite medije za više informacija".

I to je to, iz „prve ruke“.

U medijima se dodaju novi detalji: Veb stranica IFL Science za popularnu nauku dodaje u drugom koraku da "svu gornju odeću u ovom trenutku treba spremiti u vreće kako bi radioaktivni materijal držao dalje od vas i bilo koga u blizini".

- Iako nije u videu, preporučujemo da ne koristite balzam na kosi. Kao što upozorava savezna vlada, regenerator će vezati radioaktivni materijal za vašu kosu, sprečavajući je da se ispere - navedeno je.

Link vodi do članka iz avgusta 2017. u kojem IFL Science izveštava da je Guam – američka teritorija kojoj su nedavno pretili raketni napadi (iz Severne Koreje) – izdao niz smernica Odeljenja za unutrašnju bezbednost.

U tom materijalu se, između ostalog, kaže da „sve nuklearne naprave izazivaju fatalne posledice kada eksplodiraju”, kao i da „eksperti predviđaju da je pretnja masovnog strateškog nuklearnog napada na SAD danas manje verovatna, međutim terorizam je po prirodi nepredvidiv“.

Među ostalim uputstvima za takve situacije, napominje se da balzam ne treba koristiti jer će „vezati radioaktivni materijal za vašu kosu, sprečavajući je da se ispere“. Umesto toga, predlaže se upotreba puno sapuna i vode kako bi se ispralo što više radioaktivnih čestica.

I drugi američki mediji preneli su ovu zanimljivu informaciju o regeneratoru i njegovom privlačenju radioaktivnih čestica. Šta je to u stvari što ga čini tako opasnim?

Većina povreda nuklearnih bombi uzrokovana je pritiskom eksplozije, kao i požarima, srušenim zgradama, gelerima i akutnim trovanjem radijacijom – to jest, ono što se dešava nakon početne eksplozije. Stavljanje regeneratora znači, međutim, dugotrajno izlaganje radioaktivnim česticama.

Nakon eksplozije stvara se radioaktivna prašina koja može kontaminirati sve na šta padne, uključujući ljudsku kosu. Ako prežive eksploziju, ljudi bi trebalo da skinu gornji sloj odeće, koji može da ukloni i do 90 odsto radioaktivnog materijala, navodi Ready.gov, američka stranica za spremnost za katastrofe. A ako ima vode, treba se istuširati i oprati sapunom i šamponom.

Kosa je sada specifična jer ima ljuspice (što bi se moglo uporediti sa strukturom šišarke), a ispod tih ljuskica mogu da dođu radioaktivne čestice.

Za razliku od šampona, regenerator ima određena jedinjenja - uglavnom katjonske površinski aktivne materije (kao što je cetrimonijum hlorid), silikon (kao što je dimetikon) i katjonske polimere (kao što je guar hidroksipropiltrimonijum hlorid) - koja povlače te ljuske, zaglađujući kosu. Ako radioaktivne čestice dospeju ispod ovih krljušti, kada se izglade – čestice ostaju „zarobljene“.

Regenerator, pored toga, ima lepljiva, masna jedinjenja koja ostaju u kosi čak i nakon što se ispere. Ova jedinjenja bi mogla da olakšaju lepljenje opasnoj prašini za kosu, što bi zauzvrat moglo povećati rizik od izlaganja radioaktivnosti.

Naime, u zoni izloženoj radioaktivnoj prašini treba izbegavati nanošenje bilo kakvih masnih ili lepljivih kozmetičkih proizvoda na telo, kao što su losioni za kožu ili dekorativna kozmetika - ruževi, sjajila, senke... Ovi proizvodi bi, zapravo, mogli i širi radioaktivnu prašinu.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

Komentari (0)

Loading