KINA I AMERIKA U KLINČU Traži se hitno rešenje problema
Foto: Shutterstock

- Ovi odnosi su u kritičnoj fazi i obe strane hitno moraju da pronađu pravi put da spreče njihovo dalje urušavanje - navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Vanga sa Blinkenom na marginama Generalne skupštine UN, prenosi Interfaks.

Šef kineske diplomatije je istakao da je pitanje Tajvana unutrašnja stvar Kine i ocenio da su potezi sadašnje američke administracije u suprotnosti sa njenim tvrdnjama da ne podržava nezavisnost Tajvana. Prema njegovoj oceni, SAD „pokušavaju da potkopaju suverenitet i teritorijalni integritet Kine“.


Vang je naveo da Kina ulaže napore da mirno reši pitanje Tajvana, ali je naglasio da je mirno rešenje nespojivo sa nezavisnošću Tajvana.

- Da bi se istinski podržao mir u Tajvanskom moreuzu, neophodno je jasno se suprotstaviti i zaustaviti bilo kakve korake usmerene na nezavisnost Tajvana - rekao je Vang.

Prema njegovoj oceni, Vašington treba jasno da vodi politiku jedne Kine i da izrazi protivljenje separatističkim akcijama usmerenim na proglašenje nezavisnosti Tajvana.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading