NEMAČKOJ ĆE TREBATI SREĆA DA PREŽIVI ZIMU Zabrinjavajuća izjava drugog čoveka države naterala građane na jednu stvar
Foto: Shutterstock

Već nedeljama gas je prestao da teče kroz Severni tok 1, nemačke nuklearne elektrane treba da budu zatvorene, a država pokušava da spasi energetske kompanije levo i desno.

Uprkos upozorenjima o potencijalnim scenarijima restrikcija, potrošači nastavljaju žuriti da kupe električne grejače prostora. Nemci su zabrinuti. Nedavne političke izjave su doprinele zabrinutosti.

„Nemačka bi mogla dobro da preživi predstojeću zimu“ pod uslovom da „imamo sreće sa vremenom“ i da uštedimo dovoljno gasa, objasnio je 19. septembra Robert Habek, prorektor i ministar ekonomije i klimatskih akcija.

U nemačkom političkom diskursu, ovo je protumačeno kao vladin čovek broj dva koji naglašava potrebu za srećom da preživi zimu.

U tom kontekstu, značajan skok cena drveta ne iznenađuje.

„Nekima je čudno što cena peleta raste. Meni ne. Kada cena dobra poraste, ljudi zamenjuju, podižući cenu zamena“, rekao je Lajon Hirt, profesor energetskog tržišta u školi Herti u Berlinu.

Prema podacima koji porede cene ogrevnog drveta u avgustu 2022. godine, Nemci troše znatno više novca na drva za grejanje svojih domova.

Cene peleta i ogrevnog drveta porasle su za 85,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Najdrastičnije poskupljenje imale su drvne pahuljice i pelet, koji su poskupeli za 133,3 odsto. U međuvremenu, prosečno povećanje cena robe široke potrošnje u istom vremenskom periodu iznosilo je svega 7,9 odsto.

Pratite nas i na Telegramu!


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading