VAŽNE VESTI ZA BELORUSIJU! NOVI SAVEZNIK MINSKA? Lukašenko otkrio sa kojim svetskim liderom će uskoro imati sastanak
Foto: EPA/SERGEI GAPON / POOL

Lukašenko i predsednik Kine su se poslednji put sreli u Samarkandu u Uzbekistanu, gde su od 15.do 16. septembra učestvovali na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Nakon pregovora su Minsk i Peking potpisali deklaraciju o sveobuhvatnim strateškim partnerstvima.

„Imali smo temeljan i sadržajan sastanak u Samarkandu sa predsednikom Kine, razmotrili smo sva ekonomska pitanja naše saradnje, između ostalog i pitanja koja spadaju u sferu vaše kompetencije i odgovornosti. Dogovorili smo se da ćemo posle 20. kongresa Komunističke partije Kine detaljnije razgovarati o ekonomiji, politici i vojno-tehničkoj saradnji“, prenosi agencija Belta reči Lukašenka.

Što se tiče saradnje sa kineskom korporacijom, Lukašenko je naveo da želi da pojasni situaciju i rokove za neke projekte i dodao da će „Citik konstrakšn“ nastaviti da radi u Belorusiji i da gradi.

Nacionalni narodni kongres Komunističke partije Kine će se održati u oktobru ove godine.

Beloruski ambasador u Kini Jurij Senjko je ranije govorio da je predsednik Kine nekoliko puta pozivao beloruskog predsednika da poseti Kinu i Lukašenko je uzvratio pozivom, međutim, zbog pandemije virusa korona je sastanak nekoliko puta odlagan.

Pratite nas i na Telegramu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading