RAZMENA SA UKRAJINOM Pet britanskih ratnih zarobljenika stiglo u Veliku Britaniju
Tanjug/Ap

Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

Dodaje se da su Aslina i Pinera u aprilu zarobile proruske snage u Marijupolju, kao i da su osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini.

Dmitrij Peskov o suprotstavljanju NATO - Alo.rs


Britanska agencija podseća da su, zajedno sa Marokancem Brahimom Sadunom, proglašeni krivim za "plaćeničke aktivnosti i činjenje akcija usmerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR".

Hili, Britanac koji je bio humanitarni radnik u Ukrajini, priveden je u aprilu zajedno sa Polom Urijem koji je kasnije preminuo u pritvoru, a Harding i Hil su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama, podseća Rojters i dodaje da su sva trojica negirali da su bili plaćenici.

Stano: Evropska komisija u potrazi za zajedničkim stavom o azilu - Alo.rs

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je da je Rusija, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika zarobljenih u Ukrajini, kao i 215 Ukrajinaca.

Kako je rekao, među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske.
 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading