JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT U RUSIJI Naučnik pao niz stepenice Instituta povezanog sa ministarstvom odbrane
Printkskrin

Naime, Anatoli Geraščenko, bivši šef moskovskog Instituta za avijaciju (MAI), navodno se okliznuo i pao niz stepenice u sedištu instituta u Moskvi.

"U nesreći je 21. septembra 2022. godine preminuo Anatolij Nikolajevič Geraščenko, doktor tehničkih nauka, profesor, savetnik rektora Moskovskog vazduhoplovnog instituta“, saopštila je pres-služba organizacije. "Osoblje Moskovskog vazduhoplovnog instituta izražava saučešće porodici i prijateljima Anatolija Nikolajeviča. Ovo je kolosalan gubitak za MAI i naučnu i pedagošku zajednicu".

MAI je jedan od vodećih ruskih naučno-istraživačkih univerziteta odgovoran za razvoj vazduhoplovne tehnologije i usko je povezan sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Geraščenko (73) ceo život je radio u Institutu. Dobio je rusku medalju Ordena za zasluge za otadžbinu prve klase, bio je istaknuti profesor sa više od 50 naučnih publikacija i uticajan savetnik i nakon penzionisanja 2015.

Njegova smrt usledila je manje od dve nedelje nakon što je direktor kompanije za razvoj ogromnih ruskih arktičkih resursa "pao u vodu" sa broda.

Ivan Pečorin (39) bio je generalni direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika.

Geraščenko i Pečorin su poslednji u dugom nizu visokih zvaničnika iz ruskog energetskog, tehnološkog i finansijskog sektora koji su povezani sa Kremljom a koji su poslednjih meseci umrli pod sumnjivim okolnostima.

Bivši izvršni direktor Pečorinove korporacije Igor Nosov (43) takođe je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara.

Razvoj Arktika – bogatog izvora nafte i gasa za Rusiju – smatra se ključnim usred sankcija i ekonomskih problema sa kojima se ruska ekonomija suočava zbog rata u Ukrajini.

Pečorin je takođe bio odgovoran za razvoj vazdušne industrije širom ogromnog istoka Rusije, sektora koji je bio pod posebnim pritiskom zapadnih ekonomskih ograničenja.

Vlasti su svaku smrt predstavile kao nesreću ili samoubistvo, ali mnogi veruju da se zvaničnici koji se vide kao pretnja moći Vladimira Putina, najverovatnije zbog osetljivih informacija kojima su upoznati, jednostavno uklanjaju sa terena.

Naftni tajkun Ravil Maganov (67) pao je 1. septembra sa prozora na šestom spratu moskovske bolnice.

U julu je Jurij Voronov (61) direktor transportne i logističke kompanije kompanije povezane sa Gaspromom, pronađen mrtav u svom bazen.

Prijavljene su još dve smrti rukovodilaca povezanih sa Gaspromom u elitnim kućama u blizini Sankt Peterburga, što je izazvalo sumnje da je možda reč o ubistvima.

Aleksandra Tjulakova (61) visokog finansijskog i bezbednosnog zvaničnika Gasproma pronašla je obešenog njegova ljubavnica dan nakon što je u februaru počeo rat u Ukrajini.

To se dogodilo samo tri nedelje nakon što je Leonid Šulman (60) šef transporta u Gasprom Investu, pronađen mrtav sa višestrukim ubodnim ranama u lokvi krvi na podu svog kupatila u istoj stambenoj zajednici sa zatvorenim prostorom.

Milijarder Aleksandar Subotin (43), takođe povezan sa energetskim gigantom Lukoilom naklonjenim Kremlju, gde je bio glavni menadžer, pronađen je mrtav u maju.

A u aprilu je izgledalo da je bogati Vladislav Avajev (51), bivši zvaničnik Kremlja blisko povezan sa ruskom finansijskom institucijom Gasprombank, oduzeo sebi život nakon što je ubio svoju ženu Jelenu (47) i ćerku (13).

Nekoliko dana kasnije, multimilioner Sergej Protosenja (55) pronađen je obešen u Španiji, nakon što je sekirom navodno ubio svoju suprugu Nataliju (53) i njihovu ćerku tinejdžerku Mariju.

Bio je bivši zamenik predsednika Novateka, kompanije koja je takođe blisko povezana sa Kremljom.

Prošle nedelje, multimilioner i njegova supruga pronađeni su izbodeni na smrt u još jednom slučaju koji je dodatno podigao sumnju. Jevgenija Palanta (47) i njegovu suprugu Olgu (50), oboje rođene u Ukrajini, pronašla je njihova ćerka Polina (20) koji su zadobili više uboda nožem. Zvanična verzija je da je žena ubila supruga i oduzela sebi život u ljubomornom besu nakon što je Palant rekao da je napušta, što prijatelji para demantuju.

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading