ŽENSKA BUNA! Iranke pokazale da žene jesu nežniji, ali ne i slabiji pol
Profimedia

Mahsu Amini prošle nedelje je na ulici uhapsila verska policija jer, kako je navedeno, na glavi nije imala hidžab, tradicionalnu maramu ili veo koji po šerijatskim zakonima žene u Iranu moraju da nose  u javnosti. Policija je tada, kako je zvanično saopšteno, Aminijevu odvela na „prevaspitavanje“.

ŽENSKA BUNA! Iranke pokazale da žene jesu nežniji, ali ne i slabiji pol

Profimedia

 

Pošto je preminula u bolnici, policija je saopštila da je „iznenada dobila srčani napad“ zbog kog je prebačena u bolnicu, ali je ubrzo otkriveno da je u pritvoru bila brutalno pretučena. Advokat Saed Dehgan izjavio je da je Aminijeva imala frakturu lobanje i njenu smrt nazvao je ubistvom.

Smrtonosne povrede

ŽENSKA BUNA! Iranke pokazale da žene jesu nežniji, ali ne i slabiji pol

Profimedia

 

Brojni iranski lekari dijagnostikovali su stanje Aminijeve kao težak potres mozga na osnovu fotografije iz bolnice koja je podeljena na društvenim mrežama. Kako su naveli, krvarenje iz njenog uha i zaceljene oči znaci su da je pretrpela oštećenje mozga, te da se po tome njeno stanje razlikuje od srčanog ili moždanog udara, kao što tvrdi režim.

Britanski mediji na persijskom jeziku objavili su neke od medicinskih izveštaja iz bolnice „Kasra“ do kojih je zapravo došla hakerska grupa koja je upala u bolničku bazu podataka. U njima se navodi da su rezultati skenera pokazali da je imala prelom lobanje i potvrđen potres mozga.

Ova tragedija dovela je do velike pobune u Iranu, prvenstveno žena, koje su u velikom broju izašle na ulice da protestuju zbog njene smrti, ali i zbog zakona koji im drastično ograničavaju ljudska prava. Protesti koji već danima traju u toj državi doveli su do, prema državnim izvorima, tri smrtna slučaja. S druge strane, humanitarne organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da su samo u kurdskom regionu u Iranu snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante i ubile pet osoba.

Sukobi u brojnim gradovima širom Irana su u više navrata eskalirali, pa je policija između ostalih mera odgovorila suzavcem i timovima na motociklima na kojima su po jedan policajac kao vozač i drugi kao batinaš sa pendrekom.

Šerijatski zakon

Prema Šerijatskom zakonu koji važi u Iranu, žene su u obavezi da pokriju kosu i nose široku odeću koja prekriva celo telo. Ona koja prekrši zakon suočava se s javnim prezirom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

U toj zemlji je nošenje hidžaba obavezno od Islamske revolucije 1979. godine. Aktivisti za ljudska prava su prethodnih meseci pozivali žene da skinu hidžab uprkos pretnji oštrim kaznama prema onima koje to urade i tako ispolje „nemoralno ponašanje“. Poslednjih sedmica vlast se pojačano obračunava sa ženama koje se ne pridržavaju tog pravila, tvrde aktivisti.

Vlasti su za organizaciju protesta optužile strane agente, a ovo su, inače, najveći ulični sukobi od kada su Iranci prošle godine ustali zbog nestašice vode. Procenjuje se da je u ovom slučaju ubistvo Aminijeve samo „kap koja je prelila čašu“, te da su pored žena izašli i muškarci kojima je dosta režima pod kojim su mnoga građanska prava uskraćena, a koji je zbog međunarodne izolacije doveo zemlju u tešku ekonomsku situaciju.

U pokušaju ublažavanja tenzija oglasio se i predsednik Irana Ebrahim Raizi, koji je izrazio saučešće porodici Mahse Amini.

Pratite nas i na Telegramu!

Pratite nas i na Viberu, najnovije vesti ŽIVELA SRBIJA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading