NEPOŽELJNA RUSKA KARTICA Dve turske banke suspendovale su plaćanja
Shuterstook

Vašington je prošle sedmice proširio sankcije Rusiji na čelnika ruskog Nacionalnog sistema kartičnog plaćanja Mir. Ruska kartica bila je popularno sredstvo plaćanja desetaka hiljada ruskih turista koji su ove godine posetili Tursku.

Denizbank: Trenutno ne možemo pružati uslugu plaćanja Mirom

Karticu je do sada prihvatalo pet turskih banaka, ali dve su se odlučile na prekid kako bi izbegle finansijsku unakrsnu vatru između Zapada i Rusije, u kontekstu nastojanja turske vlade da zastupa uravnoteženo diplomatsko stajalište, tumači Rojters.

Isbank je saopštio da je obustavio plaćanja Mirom i da analizira nove sankcije američkog ministarstva finansija. Istakli su i da žele poštovati ​​domaće i međunarodne zakone, propise i načela komercijalnog poslovanja.

Upitani za komentar, iz Denizbanka su odgovorili: "Trenutno ne možemo pružati uslugu plaćanja Mirom." Denizbank u poslovanju poštuje međunarodne propise o sankcijama, objavili su prethodno.

Amerikanci su još pre mesec dana upozorili turske firme

Turska je članica NATO-a, ali je načelno protiv zapadnih sankcija Rusiji i održava bliske veze i s Moskvom i Kijevom. Rusija i Ukrajina turski su susedi na Crnom moru, podseća Rojters.

Američko ministarstvo finansija poslalo je u avgustu pismo velikim turskim firmama upozorivši ih da im preti kazna ako nastave održavati komercijalne veze sa sankcionisanim Rusima.

Turski ministar finansija Nureddin Nebati izjavio je tada da je zabrinutost koju je pismo izazvalo bespredmetna. U aprilu je kazao da ruski turisti mogu bez problema plaćati Mirom budući da ga prihvata sve više turskih banaka.

Nakon odustajanja Isbank i Denizbank, Mir još prihvataju državne banke Halkbank, Vakifbank i Ziraat.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading