KOLIKO PROSEČNOG BRITANCA KOŠTA SAHRANA KRALJICE ELIZABETE?  Ekonomija zemlje već u krizi
Foto: Youtube/Printscreen

Juče u podne održana je državna sahrana kraljice Elizabete Druge, britanskog monarha koji je na tronu bio punih 70 godina, piše Telegraf Biznis.

Njen kovčeg se prethodnih dana nalazio u Vestminster holu, gde je na hiljade ljudi satima čekalo u redu, kako bi odali počast svojoj kraljici.

Nesumnjivo, smrt Elizabete Druge, koja je preminula 8. septembra u 96. godini života, pogodila je mnogobrojne Britance i dobar deo sveta, ali... Ne možemo zanemariti činjenicu da se Britanija s ovim nemilim događajem suočila usred ekonomskog kolapsa, kada je funta na 37-godišnjem minimumu.

Troškovi kraljičine sahrane svakako nisu mali, i uticaće na već ranjiv državni budžet. Govoreći iz ekonomskog ugla, koliko Britance košta sahrana voljene kraljice?

Prema pisanju portala albawaba.com, trošak za 10 punih dana od 11 dana žalosti pokrila je kraljevska porodica, dok će jednodnevnu državnu sahranu koja je u toku - pokriti vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Procena je da će samo sahrana vladu koštati više od 9 miliona funti, ako je verovati tvrdnjama bivšeg kraljevskog službenika obezbeđenja.

Iako ova cifra pokriva pripreme oko organizovanja same sahrane, kraljičin kovčeg, kao i troškove vezane za dolazak lokalnih i međunarodnih lidera koji prisustvuju sahrani, taj broj i dalje predstavlja jedan od najvećih jednodnevnih troškova u istoriji UK.

Medijski izvori su takođe primetili da će na državnoj sahrani biti jedna od najvećih policijskih operacija u Velikoj Britaniji, pošto će obaveštajne agencije sarađivati sa londonskom Metropoliten policijom i Tajnom službom, kako bi bila obezbeđena potpuna zaštita.

I dok cena sahrane otvara mnoga pitanja u pogledu sposobnosti britanske privrede da preživi tako velike troškove, u vreme kada pati od najgore inflacije u poslednjih 40 godina (premašivši 10% u avgustu), mnogi konstatuju da je period žalosti od 12 dana imao još razorniji uticaj na Ujedinjeno Kraljevstvo i građane.

Kako izveštava AJ+, kraljičina smrt koštaće britansku ekonomiju 6 milijardi funti, što ne pokriva samo troškove sahrane, već i krunisanje kralja Čarlsa III, kao i troškove svih promena koje se očekuju u zemlji tokom nove ere monarhije, uključujući putne isprave, novčiće i drugo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading