"NEMCI BI USKORO MOGLI DA OSTANU BEZ DRŽAVE" Donald Tramp upozorio na crni scenario
Tanjug/Ap

- Nemačka bi uskoro mogla da prestane da postoji kao država usred eskalacije energetske krize, sugerisao je bivši američki predsednik Donald Tramp. Tokom mitinga u Jangstaunu u Ohaju u subotu, Tramp je napao svog naslednika u Beloj kući, ciljajući na Bajdenovu energetsku politiku i takozvani "Green Nev Deal.

- Republikanski vatrogasac je tvrdio da, iako su pod njegovom vladavinom SAD postale nezavisne u smislu energije i na putu da postanu „potpuno dominantne... veće od Saudijske Arabije i Rusije zajedno, Džo Bajden je  doveo SAD do toga da moli za energiji - reko je on.


Tramp je potom naveo "žalosno" stanje Nemačke u ovoj oblasti. Prema rečima bivšeg predsednika, on je upozorio tadašnju kancelarku Angelu Merkel da će gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da pumpa ruski gas u Nemačku, učiniti Berlin još više zavisnim od ruskog izvoza energenata. Tramp je rekao da je poslao "belu zastavu predaje" Angeli Merkel kada je ona odbila da odustane od projekta. „Ako 72 odsto energije dobijate od Rusije, evo bele zastave, jer ćete se vrlo brzo predati“- ispričao je bivši šef američke države.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On je nastavio da nabraja „loše stvari“ koje su se desile između Berlina i Moskve u prošlosti kao dokaz da Nemačka nije trebalo da se toliko oslanja na Rusiju.

Bivši američki predsednik je zaključio da se „Nemačka sada vraća staromodnim stvarima, uključujući ugalj“, uprkos svojim prethodnim obećanjima da će postati zelena. Ali oni nemaju izbora, neće imati državu, neće im ostati zemlja“, zagonetno je upozorio Tramp, pre nego što se ponovo vratio na temu unutrašnje politike.

Cene gasa u Evropi su dramatično porasle ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu krajem februara, i od tada su konstantno više nego prošle godine. Pošto gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 sada nisu u funkciji, bilo zbog odluka Berlina ili Moskve, nemačka vlada je uvela hitne mere za zalihe gasa. Više visokih zvaničnika u Nemačkoj upozorilo je da će predstojeća zima verovatno biti teška.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading