PUTINOVO NOVO ORUŽJE "IZ RUKAVA" Rade u paru, neverovatno su precizni, a evo kako razaraju
Foto: Alo ilustracija

Rusija je u ukrajinskom ratu počela koristiti iranske dronove samoubice i, prema prvim analizama, nanosi popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci, javlja Wall Street Journal.

Ukrajinski vojni zvaničnik za WSj je kazao da bespilotne letelice Shahed-136 UAVs funkcionišu u paru - dok jedna cilja radar, druga gađa svoju metu. Prema prvim izveštajima, dronovi su već pogodili nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila.

Amerikanci su još u junu upozorili da Rusi nameravaju nabaviti od Irana bespilotne letelice s kojima bi kompenzovali slab učinak vazdušnih snaga. Dronovi kamikaze mogu nositi bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

- Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom. Toliko su precizni da gađaju haubicu u predelu cevi gde je bio uskladišten barut što izaziva i sekundarne eksplozije - rekao je ukrajinski pukovnik Rodion Kulagin dodavši da se nada da će SAD osigurati Ukrajini naprednu tehnologiju kojom će zauzdati iranske dronove.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading