ORBAN DOBIO BITKU: Propao pokušaj Evropske komisije da uskrati Mađarskoj 7,5 milijardi evra
Foto: EPA

Prema analitičarima, pošto je mađarska vlada inteligentno pregovarala i odvojila ideološka pitanja od političkih i pravnih pitanja, odbor Evropske komisije nije imao drugog izbora osim da se dogovori sa mađarskom vladom.

Tako je pokušaj Brisela da joj uskrati sredstva EU propao, piše "Magyarnemzet".

 - Iako sporazum neće biti potpisan pre kasne jeseni, konačni rezultat je jasan: Mađarska je dobila bitku u Briselu - naglasio je Samuel Agoston Mraz u odgovoru na odluku EK u postupku vladavine prava kojim je Evropska unija nameravala da Mađarskoj zamrzne značajna sredstva iz fondova - čak 7,5 milijardi evra. 

Vodeći analitičar Instituta "Nezopont" podsetio je na neke činjenice u vezi sa procedurom EU. Naime, nekoliko dana posle mađarskih izbora, verovatno iz gorčine zbog rezultata, Brisel je pokrenuo postupak protiv Mađarske za „zaštitu“ fondova EU. Međutim, postupak je vezan za precizan rok, pa je Evropska komisija do septembra morala da dokaže svoje optužbe. 

Prema stručnjacima, pošto je mađarska vlada inteligentno pregovarala i odvojila ideološka pitanja od političkih i pravnih, odbor nije imao drugog izbora osim da se dogovori sa mađarskom vladom, pa je pokušaj Brisela da uskrati sredstva EU zbog toga propao. 

Kako je kazao, uspeh mađarske vlade pokazuje i činjenica da je evropska levica ogorčena kompromisom, a EK takođe pokušava da kupi vreme čekajući da Mađarska prihvati obećani zakon iz oblasti vladavine prava. 

 - Istovremeno, u Briselu ima važnijih stvari, pre svega, preispitivanje energetskih sankcija koje su pogodile ljude u Evropi i ne ispunjavaju svoju svrhu. Nakon upravo dobijene važne bitke, mađarska vlada se suočava sa novim, još važnijim borbama - podvukao je  Samuel Agoston Mraz.

EK preporučila zamrzavanje 7,5 milijardi evra za Mađarsku - Alo.rs

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading