EVROPA U PANICI Šalje tankere u Aziju, otkupljuje plavo gorivo po "ludim" cenama
Epa/ STR

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, na evropskim obalama sve češće se viđaju brodovi istog tipa – tankeri sa velikim rezervoarima za hlađenje, piše "Mond".

Upravo u njima se gas transportuje na velike udaljenosti – a otkako je Moskva prestala da isporučuje svoje plavo gorivo Evropi, sve više takvih plovila preusmerava se iz Azije u evropske zemlje: od kraja februara EU je uspela da poveća isporuke TPG iz SAD i drugih zemalja za 60%.

Ovo govori samo jedno – „počela je globalna bitka za TPG“, piše "Mond".

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske - Alo.rs

 -TPG je već pomogao da se apsorbuje šok nuklearne katastrofe u Fukušimi. Evropa je tada poslala svoj tečni gas u Japan, a umesto toga počela da koristi ruski - rekao je Tjeri Bros, profesor na Pariskom institutu za političke studije i stručnjak za energetiku.

Prema njegovim rečima, danas se dešava upravo suprotno.

 -Evropa je uspela da obnovi svoje rezerve gasa tako brzo samo zahvaljujući TPG-u koji je povukla iz Azije i to je učinila po visokoj ceni za to, i verovatno provocirajući nestanke struje u drugim zemljama, uključujući Indiju i Pakistan - objasnio je on.

Međutim, da li će biti moguće nastaviti ovaj scenario dalje, veliko je pitanje, jer kako se zima približava i azijske zemlje će morati da obnove svoje rezerve, a to će svakako povećati međunarodnu konkurenciju, piše "Mond".

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

Komentari (0)

Loading