POGAŽEN SPORAZUM O PREKIDU VATRE Proglašeno vanredno stanje na granici Kirgistana i Tadžikistana (VIDEO)
Printscreen

- Vanredno stanje je proglašeno u regionu Batken na osnovu naredbe guvernera Abdikarima Alimbajeva - navodi se u saopštenju, preneo je TAS.

Tadžikistan i Krigizija nastavili su danas da se međusobno optužuju za granatiranje pograničnih oblasti, dan nakon što je postignut sporazum o prekidu vatre.

POGAŽEN SPORAZUM O PREKIDU VATRE Proglašeno vanredno stanje na granici Kirgistana i Tadžikistana (VIDEO)

EPA

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tadžikistana saopštilo je da je vojska Kirgizije, kršeći sporazum, nastavila granatiranje tadžikistanskih sela, prenosi Tanjug.

ORUŽANI INCIDENT NA GRANICI Došlo je do razmene vatre

Kako se navodi, kirgiska strana, uz korišćenje teškog naoružanja i vojnih helikoptera i bespilotnih letelica napada stambene objekte i javne ustanove u Tadžikistanu, a u jednom od napada uništena je džamija, prenosi Interfaks.

Prethodno je kirgiska Pogranična služba saopštila da su tadžikistanske snage granatirale pograničnu Batkensku oblast.

U saopštenju se navodi da je granatiranje iz minobacača trajalo pet minuta, nakon čega je prestalo, prenosi Tas.

 

 

Biškek jača vojne položaje

Kirgizija jača svoje vojne položaje na granici sa Tadžikistanom što može dovesti do novog rasta tenzija, saopšteno je danas iz Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana, prenosi Srna.

- Preraspoređivanje vojnika i dodatne vojne opreme kirgizijskih oružanih snaga primetno je duž granice, kao i jačanje vojnih položaja, što je jasan pokazatelj da se kirgizijska vojska priprema da preduzme dodatne provokativne akcije kako bi destabilizovala situacija - navodi se u saopštenju.

Pogranična služba opisala je situaciju na tadžikistansko-kirgizijskoj granici kao relativno stabilnu. U saopštenju se ističe da kirgizijske snage u pojedinim slučajevima krše dogovoreni prekid vatre.

Ruska novinska agencija TAS podseća da su tokom jučerašnjeg dana predsednik Kirgizije Sadir Džaparov i Tadžikistana Emomali Rahmon održali razgovore na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu i postigli su dogovor o prekidu vatre.

 

 

"Veliki broj žrtava"

Veliki broj vojnika Kirgizije poginuo je u sukobu na grancii sa Tadžikistanom, ali je država pravovremeno evakuisala većinu civila iz tog područja, saopštili su zvaničnici Kirgizije.

- Ima žrtava među vojnicima. Utvrđujemo broj, ali, nažalost, ima ih mnogo, više nego civila, oni su evakuisani na vreme - izjavio je Kamčibek Tašijev, predsednik Državne komisije za nacionalnu bezbednost.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading