KO SVE IDE NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE? Bajden, Makron, Erdogan , Karađorđević stižu
EPA

Pozivnice su poslate tokom vikenda, a očekuje se da će poslednjem ispraćaju prisustvovati oko 500 šefova država i stranih zvaničnika, piše BBC. Od većine lidera je zatraženo da stignu komercijalnim letovima i rečeno im je da će sa lokacije u zapadnom Londonu do mesta ceremonije biti prebačeni autobusima. A ceremonija će se održati u Vestminsterskoj opatiji, čiji je kapacitet oko 2.200 ljudi. Kako je ranije objavljeno, svi lideri imaće po dva mesta.

Evo ko će sve iz prisustvovati sahrani – a ko neće:

Evropske kraljevske porodice

Očekuju se članovi kraljevskih porodica širom Evrope, od kojih su mnogi rođaci kraljice Elizabete. Svoje prisustvo su već potvrdili belgijski kralj Filip i kraljica Maksima zajedno sa njegovom majkom, bivšom krajicom Holandije princezom Beatriks. Poziv su prihvatili i španski kralj i kraljica Felipe i Leticija, kao i kraljevske porodice Norveške, Švedske i Danske.

Na sahranu svoje kume kraljice Elizabete ići će i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Moj otac će ići kao glava naše porodice, a ja ću pokušati da odem – rekao je princ Filip.

Američki predsednici

Bela kuće je potvrdila da će sahrani prisustvovati predsednik Džo Bajden i prva dama Džil. Bajdenovi će takođe biti izuzetak od autobusa – njima je dozvoljeno, kao i verovatno još nekim liderima, da se iz razloga bezbednosti kreću britanskom prestonicom u svom oklopljenom automobilu.

KO SVE IDE NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE? Bajden, Makron, Erdogan , Karađorđević stižu

EPA

 

 

Alo

 

Mnogo je bilo diskusije oko toga da li će Bajden pozvati svog prethodnika Trampa u okviru američke delegacije, ali zbog ograničenja broja mesta izgleda da bivši predsednik neće prisustvovati ceremoniji.

BBC navodi da je bilo nekih spekulacija da će neki bivši predsednici i prve dame – posebno Barak i Mišel Obama – možda dobiti privatne pozivnice. Džimi Karter, kako je preneo “Politiko”, nije dobio pozivnicu.

Lideri Komonvelta

Očekuje se da će lideri širom Komonvelta, koji je kraljica predvodila tokom čitave svoje vladavine, prisustvovati njenoj sahrani.

Australijski premijer Entoni Albanez prihvatio je poziv, kao i novozelandska Džasinda Ardern i kanadski Džastin Trudo. Prisustvovaće i niz guvernera kolonija koji služe kao predstavnici monarha u Komonveltu, zajedno sa liderima svojih zemalja.

Pozivnice su prihvatili i dugogodišnji premijer Bangladeša Šeik Hasina i predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge. Indijski premijer Narendra Modi još nije potvrdio svoj dolazak.

Drugi svetski lideri

Među drugim liderima koji su prihvatili pozivnice su irski premijer Majkl Martin, nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer, italijanski predsednik Serđo Matarela kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prisustvo su potvrdili i južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i brazilski Žair Bolsonaro. Očekuju se i japanski car Naruhito, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i francuski Emanuel Makron.

KO SVE IDE NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE? Bajden, Makron, Erdogan , Karađorđević stižu

Alo

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je poziv da prisustvuje sahrani britanske kraljice Elizabete Druge. Na sahranu će otići ili predsednik ili premijerka Ana Brnabić, što će zavisiti od predstojećeg putovanja predsednika Vučića u Njujork, na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nije poznato da li će pozivnici primiti, niti da li će je prihvatiti kineski predsednik Si Đinping, koji ove nedelje boravi u Kazahstanu i Uzbekistanu, u prvoj inostranoj poseti od početka pandemije kovida. Iran, dugogodišnji predmet međunarodnih sankcija zbog svog nuklearnog programa, biće predstavljen samo na nivou ambasadora, rekli su BBC-u izvori iz Vajthola.

Nepozvani

Britanija nije pozvala predstavnike Rusije, Belorusije i Mjanmara da prisustvuju sahrani kraljice, kako je u utorak rekao izvor iz Vajthola.

Diplomatski odnosi Londona i Moskve su narušeni od ruske invazije na Ukrajinu, a portparol Vladimira Putina rekao je prošle nedelje da predsednik “ne razmatra” odlazak na sahranu. Invazija je delimično pokrenuta se teritorije Belorusije čiji je predsednik Aleksandar Lukašenko blizak Putinov saveznik.

Britanija je takođe značajno smanjila svoje diplomatsko prisustvo u Mjanmaru od vojnog puča u zemlji u februaru prošle godine, navodi BBC.

Među zvanicama su i predstavnici Severne Koreje, dok Avganistan, Sirija i Venecuela nisu pozvani, rekao je izvor iz ministarstva spoljnih poslova. Sirija i Venecuela nisu pozvane jer Velika Britanija s njima trenutno nema diplomatske odnose, a Avganistan zbog aktuelne političke situacije, rekao je izvor.

Kraljica Elizabeta, najdugovečniji monarh Velike Britanije, umrla je 8. septembra u 96. godini života u zamku Balmoral u Škotskoj. Za novog kralja krunisan je njen sin Čarls. Elizabeta, koja je na tronu bila 71 godinu, nedavno je proslavila platinasti jubilej svoje vladavine.

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading