DRAMA IZNAD SUTOMORA! Vozio paraglajder bez dozvole, jedva uspeo da sleti, dvoje ljudi u teškom stanju!
Foto: Printscreen

Osnovno državno tužilaštvo u Baru prikuplja obaveštenja u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivičnog dela u poletu paraglajderom sa vrha Vrsute (1.183 m.n.v) koji je imao prinudni slet na planinu, čije okolnosti tek treba da se razjasne, a kada su teške telesne povrede zadobili i turista i pilot.

Oni su pronađeni povređeni u planinskim vrletima nakon 30 sati zahvaljujući posvećenosti pripadnika Službe zaštite i spasavanja Bar.

Ruski državljanin Aleksej Musatov (48), pilot paraglajdera dvoseda, doveo je u opasnost život turiste iz Nemačke Štefana Hajmana (45), kao i sopstveni nakon što je izveo polet sa vrha Vrsute.

Od posledica sleta na planinsku padinu Vrsute okrenutu ka moru, nepunih 200 metara od vrha, nakon što je hospitalizovan, Hajmanu su lekari konstatovali teške telesne povrede: kontuzija pluća i povrede kičmenih pršljenova.

Zbog prirode povreda Hajman je iz Opšte bolnice Bar upućen u Klinički centar Crne Gore. Iz ove zdravstvene ustanove je potvrđeno da je nemački turista transportovan u Nemačku. Hajman usled povrede kičme ima oduzetost donjih ekstremiteta. 

Sedam dana nakon nezgode, Musatov je i dalje u Opštoj bolnici Bar gde je potvrđeno da su njegove povrede, takođe, teške telesne povrede. Prema saznanjima Novosti, u Opštoj bolnici Bar, on ima prelom obe petne kosti i povredu kičme. 

Izazov letenja paraglajderom sa planine Vrsute za turistu iz Nemačke i pilota ruskog državljanina umalo nije bio koban po život. Međutim, Musatov se godinama bavio ovim poslom, očigledno nelegalno, ali nisu mogli ostati neprimećeni sletovi paraglajdera sa planinskih vrhova. 

Nisu bili neprimećeni ni sletovi na barsku rivu, koji takođe, nisu odobreni, ali vrlo verovatno da rizična vršljanja ne bi došla u fokus interesovanja javnosti da  8. septembra nije prijavljen nestanak dvojice stranih državljana koji su oko 17 časova krenuli na polet paraglajderom sa vrha Vrsute.   

U ovom ekstremnom sportu iskustvo pilota je neophodno, ali i važeće dozvole.  

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo je potvrđeno da Musatov nije imao važeću dozvolu pilota paraglajdera u skladu sa ovlašćenjima. Takođe, Agencija za civilno vazduhoplovstvo nije izdala dozvolu za poletište sa Vrsute.

U tužilaštvu Novosti saznaju da je Musatov već osuđivan za falsifikovanje pilotske dozvole za paraglajder. Inače, on u Crnoj Gori živi duže od decenije. Potraživan je od Rusije gde je bio osuđen na 10 godina zatvora. Bio je u ekstradicionom pritvoru.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading