FBI I DRUŠTVENE MREŽE ŠPIJUNIRALI KORISNIKE Prekršena sva prava, rađeno mimo zakona
Foto: Shutterstock

Američka društvena mreža "Fejsbuk", u saradnji sa FBI, tajno je špijunirala privatnu prepisku korisnika zainteresovanih za predsedničke izbore u SAD 2020. godine, rekli su izvori iz Ministarstva pravde Njujork postu.

„Fejsbuk" je FBI-u predao privatne komunikacije bez ikakvih zakonskih uslova. To je urađeno mimo pravnog procesa“, rekli su izvori.

Napominje se da su bilo kakve manifestacije antivladinih osećanja ili negativna ocena postupaka vlasti postali razlog za početak nadzora.

Podaci su, prema svedočenju izvora, slati od zaposlenih u "Fejsbuku" koji su zaduženi za praćenje prepiske u jedinicu sedišta FBI-ja odgovornu za borbu protiv terorističkih pretnji unutar Sjedinjenih Država.

Sam "Fejsbuk" negirao je optužbe, nazvavši ih „lažnim“.

Ranije u septembru postalo je poznato da najveće američke onlajn platforme, uključujući "Fejsbuk" i "Tviter" , redovno sarađuju sa Belom kućom, FBI, Odeljenjem za unutrašnju bezbednost, Odeljenjem za zdravlje i ljudske usluge, Agencijom za sajber bezbednost i zaštitu infrastrukture, kao i sa drugim vladinim agencijama u SAD zbog cenzurisanja informacija.

Američke društvene mreže su više puta kritikovane zbog cenzure i ograničavanja slobode širenja informacija u interesu američkih vlasti.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading