RUSIJA TREBA DA SE PROGLASI DRŽAVNIM SPONZOROM TERORIZMA Američki senatori predstavili predlog zakona
EPA/Greg Nash / POOL

„Potreba za ovom merom sada je hitnija nego ikada ranije“, rekao je demokratski senator Ričard Blumental, jedan od sponzora zakona, na konferenciji za novinare, navodeći ubistva civila i druge „brutalne, okrutne represije“ u Ukrajini od ruske invazije.

Republikanski senator Lindzi Grejem, drugi sponzor zakona, rekao je da će imenovanje poslati snažan signal podrške Ukrajini Kijevu, ali i američkim saveznicima, dok će Rusiji nametnuti stroge kazne, kao što je dozvoljavanje da se ona tuži pred američkim sudovima zbog njenih postupaka u Ukrajini i pooštravanje sankcija.

Nije bilo odmah jasno kada bi i da li bi ta mera mogla doći na glasanje. Ali dva senatora su se zalagala za imenovanje mesecima, posećujući Kijev u julu kako bi ga promovisali. 

BRISEL U VELIKOM PROBLEMU Putin bi mogao da dobije važan "poklon" iz moćne države EU

Njima su se pridružili i drugi poslanici koji su izrazili podršku toj ideji. Predsednica Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi rekla je u julu da je imenovanje "odavno zakasnilo". Bajden je rekao da ne planira takvu oznaku za Rusiju. Zvaničnici administracije kažu da ne smatraju da je ovo imenovanje najefikasniji način da se Rusija pozove na odgovornost i da bi mogla da ometa isporuku humanitarne pomoći Ukrajini.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je na brifingu da administracija sa poslanicima razgovara o merama koje su „analogne” onima koje bi ova odredba nametnula ruskoj ekonomiji. Opširnije "Moramo da uzmemo u obzir posledice, namerene i nenamerne" takvog naziva, rekao je on. „Sa Kongresom radimo na alatima koji bi i dalje imali analogne implikacije na rusku ekonomiju, na rusku vladu, što ne bi imalo te neželjene posledice.

Moskva je rekla Vašingtonu da bi diplomatski odnosi bili ozbiljno oštećeni i da bi čak mogli da budu prekinuti ako se Rusija doda na listu državnih sponzora terorizma, koja trenutno uključuje Iran, Severnu Koreju, Kubu i Siriju. Blumental i Grahamov predlog zakona uključuje odredbu koja bi omogućila američkom predsedniku da se odrekne imenovanja iz razloga nacionalne bezbednosti nakon što potvrdi Kongresu da Rusija više ne podržava akte međunarodnog terorizma.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading