DA LI ZNATE KAKO SE ZOVE GLAVNI GRAD KAZAHSTANA? Novo-staro ime prestonice
EPA/IGOR KOVALENKO

Kazahstanski predsednik Tokajev pristao je da vrati nekadašnji naziv glavnog grada zemlje samo tri godine nakon što ga je preimenovao u čast svog prethodnika.

Portparol Tokajeva Ruslan Želiban rekao je da je predsednik pristao na promenu imena nakon inicijative grupe poslanika.

Jedan od prvih poteza Tokajeva po preuzimanju dužnosti 2019. godine, nakon što je predsednik Nursultan Nazarbajev otišao sa funkcije, bio je da pozove da glavni grad Kazahstana, Astana, bude nazvan Nur-Sultan.

Nazarbajev, koji je vodio zemlju tri decenije pod Sovjetskim Savezom i nakon što je stekla nezavisnost 1991. godine, preselio je glavni grad iz Almatija u Astanu 1997. Taj potez je bio naširoko doveden u pitanje zbog relativne izolacije grada u severnim stepama i ozloglašenih hladnih zima u kojoj temperature padaju i do -51 stepen Celzijusa.

On je od grada napravio izložbeni prostor blistave arhitekture, uključujući i toranj za posmatranje gde posetioci mogu da stave ruke u otisak njegove šake.

Nakon što se povukao, Nazarbajev je zadržao ogroman uticaj kao šef vladajuće stranke i saveta za bezbednost. Ali Tokajev ga je uklonio sa tih funkcija nakon smrtonosnih nemira u januaru koji su delimično bili reakcija na moć koju je Nazarbajev još uvek imao.

U junu, Kazahstanci su velikom većinom glasali za ustavne promene na referendumu nakon što su nemiri okončali 30-godišnju vladavinu Nazarbajeva.

U januarskom krvoproliću, koje je proizašlo iz mirnih protesta zbog skoka cena goriva, poginulo je više od 230 ljudi. Zbog nemira, vlasti su bile prinuđene da zatraže pomoć od bezbednosnog bloka predvođenog Rusijom.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading