RASTU TENZIJE! Amerika razmatra da uvede sankcije Kini
Foto: Shutterstock

Bela kuća "razmatra opcije za paket sankcija" Kini zbog straha tajvanskih i zapadnih zvaničnika da se Peking sprema da pokrene "invaziju" kako bi se ponovo ujedinio sa ostrvom, navode neimenovani izvori na koje se poziva Rojters.

Iako su izvori dali malo detalja o merama koje se razmatraju, precizirali su da Tajvan vrši pritisak na američke i evropske zvaničnike da uvedu sankcije, iako su lobiranja navodno „u ranoj fazi“.

BLISKA SARADNJA SA RUSIMA Kina najavila razvoj pravednijeg međunarodnog poretka

Tenzije između Vašingtona i Pekinga porasle su poslednjih meseci. Uglavnom su izazvane posetom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, nakon čega su usledila slična putovanja nižih zvaničnika.

Kina je odgovorila velikim vojnim vežbama u vazduhu i vodama oko ostrva, uključujući vežbu organizovanja pune „blokade“.

Dok Bela kuća navodno razmišlja o novim merama protiv Kine kako bi „odvratila“ napad na Tajvan, američki predsednik DŽozef Bajden ranije je doveo u pitanje delotvornost ekonomskih sankcija, izjavivši da „sankcije nikada ne odvraćaju“.

Vašington je pripremio više rundi sankcija u želji da „odvrati“ napad Rusije na Ukrajinu, ali nakon što je Moskva ipak poslala trupe u susednu zemlju saopštila je da je kampanja sankcija bez presedana uvek bila osmišljena da „osakati“ rusku ekonomiju.

SAD takođe primenjuju oštre restriktivne mere protiv Irana, Kube, Severne Koreje i drugih država kako bi „odvratile“ države od onog što često smatraju „zlonamernim“ ponašanjem.

Sjedinjene Države su već uvodile ekonomske kazne Kini, pri čemu je administracija Donalda Trampa zabranila transakcije sa nekim kineskim kompanijama – u nekim slučajevima primoravajući američke firme da sa njima ne posluju.

Predsednik Bajden je u velikoj meri zadržao Trampovu politiku prema Kini, više puta je nazivajući najvećim konkurentom Amerike i šaljući američke ratne brodove kroz sporni Tajvanski moreuz.

Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije, i iako je negirao navode o neposrednom napadu, zadržao je pravo da povrati ostrvo silom ako to bude potrebno.

Nekoliko zemalja zvanično priznaje Tajvan kao nezavisnu zemlju; Sjedinjene Države nisu među njima, uprkos tome što su organizovale „neformalne“ posete zvaničnika i odobrile nekoliko rundi prodaje oružja ostrvu tokom proteklih godina, prenosi RT.

Pratite nas i na Telegramu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading