IZRAEL SNABDEVA UKRAJINU OPREMOM PROTIV DRONOVA Zaobilaze zvaničan stav zemlje i idu preko ovih država
EPA

Oprema se prodaje na način da se zaobiđe zvanični stav zemlje da ne snabdeva Kijev naprednim naoružanjem, navodi Tajms of Izrael.

U članku se navodi da je izraelski odbrambeni proizvođač saopštio ministarstvu odbrane da su sitemi prodavani Poljskoj i da nije znao da Varšava deluje kao posrednik u transferu oružja Ukrajini.

Izvori iz odbrambene industrije su pojasnili da su sistemi protiv bespilotnih letelica koji mogu da presretnu i onesposobe bespilotne letelice klasifikovani kao „napredna odbrambena tehnologija“ i zato nisu odobreni za prodaju u Ukrajini. Međutim, izraelska vlada, kako je dodao list, verovatno "nije zainteresovana da poremeti dogovor".

List piše da se izraelsko ministarstvo odbrane protivi prodaji i ofanzivnih i naprednih odbrambenih sistema Ukrajini, jer će to štetiti "delikatnim odnosima" Jerusalima i Moskve. Izrael je pokušao da održi veze sa Moskvom, posebno zbog ruskog vojnog prisustva u susednoj Siriji, iako su odnosi nedavno zahladnili pošto je Jerusalim postao otvoreniji po pitanju Ukrajine.

Izrael se smatra svetskim liderom u razvoju tehnologije protiv bespilotnih letelica, u kojoj učestvuje nekoliko izraelskih kompanija Israel Aerospace Industries, Elbit, MCTECH, Spear i Avnon Group.

Podsetimo, u julu su američke obavještajne službe javno upozorile da Iran planira da proda stotine dronova koji nose bombe Rusiji za ratu protiv Ukrajine. Iran je u početku negirao optužbe, ali se ubrzo posle toga šef iranske Revolucionarne garde hvalio naoružavanjem najvećih svetskih sila.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading