FON DER LAJEN: Ove zemlje su budućnost Evropske unije!
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je reč o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

„Treba sa partnerima objediniti snage da proširimo demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama“, poručila je ona.

Fon der Lajen je rekla da postoje zemlje koje su već na putu ka EU i da Unija mora da ih podrži tokom svakog njihovog koraka na tom puti, jer je put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

„Zato građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim da kažem da su oni deo naše porodice, budućnost naše Unije. Bez njih naša EU ne bi bila potpuno“, podvukla je ona.

FON DER LAJEN: Ove zemlje su budućnost Evropske unije!

EPA/STEPHANIE LECOCQ

 


Fon der Lajen je kazala da je EU videla da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi čega će Evropska komisija predati svoje ideje Savetu Unije.

OVAKO ĆE DA ŠTEDI EVROPSKA UNIJA Ursula fon der Lajen predstavila pet mera o smanjenju potrošnje struje

Prema njenim rečima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

„Ima zemalja koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima“, kazala je ona najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Ukazala je i da strane autokrate napadaju evropske vrednosti, kroz finansiranje institucija preko kojih žele da miniraju te vrednosti.

S tim u vezi je najavila mere koje treba da spreče takve aktivnosti.

Pratite nas i na Telegramu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading