Hil: "Teške reči" nisu način da se izražavaju ljudski stavovi
Jutjub/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

 Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je danas na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u okviru Evroprajda u Beogradu da svi ljudi treba da imaju više poštovanja jedni prema drugima i dodao da je siguran da će se šetnja LGBT zajednice "Prajd" održati u subotu u srpskoj prestonici uprkos odluci MUP-a da se taj skup zabrani.

Hil je izrazio ličnu naklonost prema premijerki Srbije Ani Brnabić, ističući da ga je njen govor na današnjoj konferenciji posebno ganuo. Poručio je da nasilje, vika i "teške reči" nisu način da se izražavaju ljudski stavovi, već da se sva pitanja o različitostima mogu rešiti dogovorom i međusobnom tolerancijom.

"Kako bi svet opstao moramo da imamo više poštovanja jedni prema drugima", zaključio je Hil. Objasnio je da bez njenog odobrenja i potpisa nije bilo moguće da se manifestacija Nedelja Evroprajda održi u srpskoj prestonici i naglasio da se u tome ogleda njena vizija da Srbija treba da bude demokratska država, u kojoj svi građani imaju jednaka prava.

Šta ako Rusija zloupotrebi Azerbejdžan i Jermeniju? - Alo.rs

Hil je rekao da nije očekivao da će manifestacija Nedelja Evroprajda biti realizovana u Beogradu, s obzirom na to da je Srbija zemlja u tranziciji i trenutno se suočava sa velikim izazovima. "Svi u Srbiji mogu da budu ponosni na stvari koje se danas dešavaju u Beogradu", rekao je Hil.

On je zahvalio organizatorima Europrajda na uloženim naporima da se manifestacija održi u Beogradu i istrajnosti u borbi za ljudska prava. Podsetio je da je u SAD 2015. godine Vrhovni sud doneo odluku da se legalizuju istopolni brakovi i da u početku Amerikanci to nisu razumeli, ali da se danas u njegovoj zemlji radi na rešavanju i ostalih problema sa kojima se suočava LGBT zajednica.

5 detalja o bogatstvu britanske monarhije - Alo.rs

Dodao je da je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao naredbu koja se bavi zastitom prava LGBTQ zajednice, koja podrazumeva zdravstvenu zaštitu i rešavanje problema nasleđa i beskućništva. On je istakao da je siguran da će se šetnja LGBT zajednice u Beogradu održati uprkos zabrani. "Nadam se da ćemo, kada se jednoga dana budemo osvrnuli na prošlost, moći da kažemo da je ovo bila istorijska sedmica i vikend kada su se stvari promenile", rekao je Hil.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading