NAGLI PORAST INFLACIJE U SAD Skočile cene hrane, kirije, zdravstvene zaštite
EPA/ AARON UFUMELI

Iznenađujuće čvrsta očitavanja inflacije koja je objavilo Ministarstvo rada u utorak usledila su nakon nedavnih podataka koji pokazuju otpornost tržišta rada. Izveštaji sugerišu da bi inflacija mogla ostati povišena neko vreme. Predsednik Fed-a Džerom Pauel ponovio je prošle nedelje da je centralna banka "snažno posvećena" borbi protiv inflacije, piše Rojters.

Ponovljeni skok osnovnih cena u avgustu potkopava slabiju glavnu stopu inflacije podstaknutu nižim troškovima benzina", rekao je Ben Ayers, viši ekonomista u Nationvideu u Kolumbusu u Ohaju. Ovo bi trebalo da obezbedi još jedno povećanje stope od 75 baznih poena na sastanku o politici sledeće nedelje, pošto Fed nastavlja da zauzima čvrst stav protiv inflacije.

Indeks potrošačkih cena je prošlog meseca ojačao 0,1 odsto nakon što je ostao nepromenjen u julu. Pad cena benzina od 10,6 odsto nadoknađen je povećanjem zakupnina, hrane i zdravstvene zaštite. Cene hrane su porasle za 0,8 odsto, dok su troškovi hrane konzumirane kod kuće porasli za 0,7 odsto. Potrošači su više plaćali i struju i prirodni gas.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će CPI pasti za 0,1 odsto. U periodu od 12 meseci do avgusta, CPI je porastao za 8,3 odsto. Iako je to bilo usporavanje u odnosu na julski rast od 8,5 odsto, inflacija je daleko iznad ciljanih 2 odsto Fed-a.

Izvan dileme koje brojke o inflaciji u avgustu predstavljaju Fed-u, one su glavobolja i za Bajdenovu administraciju i demokrate u Kongresu koji se nadaju da će ograničiti svoje gubitke na novembarskim izborima na sredini mandata, za koje se očekuje da će Predstavnički dom prebaciti u ruke republikanaca.

Iako je godišnji CPI dostigao maksimum od 9,1 odsto u junu, što je bio najveći porast od novembra 1981. godine, ostao je iznad 8 odsto šest meseci zaredom. Sa samo još jednim CPI izveštajem pre izbora, malo je verovatno da će odustati od toga pre nego što Amerikanci izađu na birališta.

 

 

 

 


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading