SLUŽIĆU GRAĐANIMA POPUT SVOJE MAJKE Kralj Čarls se prvi put obratio kao monarh (GOTO)
EPA

Kralj Čarls i kraljica pratilja Kamila su sedeli na tronu u sali parlamenta dok im prisutni članovi parlamenta upućivali izraze saučešća zbog smrti kraljice Elizabete.

Kralj se zahvalio se poslanicima na saučešću i odavanju pošte njegovoj nedavno preminuloj majci i poručio da je kraljica Elizabete obrazac kako se treba ponašati i živeti za sve žive prinčeve.

Ukazao je da je kraljica posvetila život služenju svojoj zemlji i narodu i održanju dragocenih principa ustavne vladavine koji, kako kaže, leže u srcu britanske nacije.

"Ona predstavlja primer nesebičnog obavljanja dužnosti koji sam, uz Božju pomoć i vaš pristanak, odlučan verno da pratim", rekao je kralj Čarls III.

U svom prvom govoru pred poslanicima u Vestminster holu, najstarijem zdanju u kompleksu parlamenta, poručio je da je parlament živi instrument demokratije u Ujedinjenom kraljevstvu.

"Dok stojim pred vama ne mogu da ne osetim težinu istorije koja nas okružuje i podseća na ključne tradicije parlamenta kojima su članovi oba doma posvećeni za dobrobit svih", rekao je novi britanski kralj.

Nakon toga intonirana je britanska himna, a kralj Čarls će se sa suprugom Kamilom uputiće se u Edinburg gde je izložen kovčeg sa telom pokojne kraljice Elizabete Druge.

Oni će prošetati iza kraljičinog kovčega od palate Holirudhaus do katedrale Svetog Džajmsa. Nakon toga kralj će se sastati sa škotskom premijerkom Nikolom Sterdžon, a zatim će posetiti škotski parlament kako bi primio izraz saučešća.

 

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge će na kraju biti dopremljen u London, u Prestonu dvoranu Bakingemske palate.

U sredu će kovčeg biti postavljen u Vestminster holu, a sahrana će se održati 19. septembra.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading