RASTU APETITI POLJSKE Posle Nemačke, udarili i na Češku, žele deo teritorije!
EPA

Demarkacija granice izvršena je pedesetih godina prošlog veka, a Poljska i tadašnja Čehoslovačka, obe deo komunističkog bloka bile su u sporu oko nekih teritorija. Varšava smatra da nije dobila pravičan deo teritorije i želi nadoknadu u vidu kompenzacije od 368,44 hektara, piše poljski list Žečpospolita, a prenosi RT.

Jaroslav Krajevski, poslanik vladajuće poljske partije Pravo i pravda, rekao je za list da je Poljska bila u pravu što je odbila ponudu Praga 2005. da se sporno pitanje reši novcem.

 

 

Poljska i Češka spore se oko dela teritorije u Tešinskoj Silesiji (Šleziji), koju su podelile nakon raspada Austro-Ugarske dvadesetih godina prošlog veka. Sa druge strane, Varšava se nije libila da 1938, nakon što su nemačke trupe umarširale u Češku, zauzme Zaolzije, koje je do tada bilo u sastavu Čehoslovačke.

Nakon poraza nacističke Nemačke, Poljska je ovu teritoriju vratila Čehoslovačkoj, a 1958. potpisan je sporazum kojim se potvrđuje granična linija između dve zemlje koja važi do danas.

Ovo nije jedina akcija Varšave prema susedima - poljska vlada je prošle nedelje objavila da će tužiti Nemačku za ratnu odštetu iz II svetskog rata u iznosu od 1,3 triliona dolara - suma je objavljena 1. septembra ove godine na godišnjicu nemačke agresije na Poljsku.

 

 

Pitanje ratne odštete već godinama narušava nemačko-poljske odnose; Berlin je više puta izjavljivao da je to pitanje za njega zatvoreno. Međutim, poljska vlada insistira na njemu tvrdeći da je odšteta isplaćena nakon rata isuviše mala i da ju je Varšava prihvatila samo zbog pritiska iz SSSR-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading