PRINC HARI I MEGAN MARKL NA TANKOM LEDU Razdor u kraljevskoj porodici nakon smrti Elizabete II
Tanjug/Ap

Bio je to trenutak topline i neformalnosti karakterističan za Harija, čija ga je pristupačna ličnost dugo činila jednim od najpopularnijih članova kraljevske porodice - sve dok njegova odluka da se povuče sa kraljevskih dužnosti nije izazvala razdor u porodici koji je daleko od razrešenja.

Hari je poslednji stigao u zamak Balmoral u četvrtak, pošto su kraljičini najbliži rođaci požurili da budu sa njom u njenim poslednjim satima, a prvi je otišao u petak, odražavajući činjenicu da on više nije deo užeg kruga porodice.

U srećnija vremena, Hari i njegova baka su uživali u bliskom, razigranom odnosu, koji je šira javnost primetila 2016. kada su se zajedno pojavili u komičnom videu, reagujući na ismevanje Baraka i Mišel Obame uoči "Invictus Games" takmičenja za veterane invalide koje je Hari promovisao.

Ali bila je čista slučajnost da je Hari bio u Britaniji kada je Elizabeta umrla, a pre njene smrti nije bilo najavljenih planova da vidi svoju porodicu tokom posete Sjedinjenim Državama, gde živi sa svojom američkom suprugom Megan.

Sa odlaskom kraljice, porodična dinamika će se sigurno razvijati, a kako se odvija pompe i ceremonija Elizabetine sahrane, posmatrači će pažljivo pratiti da li postoje znaci raskola.

Kako se članovi kraljevske porodice nose sa Harijem, Megan i njihovom decom biće ključna tema post-Elizabetine ere - jedna od porodičnih drama koje su kuću Vindzor učinile trajnim predmetom globalne fascinacije.

Novi kralj Čarls je tokom svog prvog govora kao kralja u petak nagovestio želju za otopljenjem odnosa.

„Takođe želim da izrazim svoju ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu“, rekao je on.

Prema kraljevskim pravilima, kraljičini unuci automatski postaju prinčevi ili princeze carstva, tako da sada kada je Harijev otac Čarls kralj, njegova deca, Arči (3), i Lilibet (1), dobijaju te uzvišene titule.

Lilibet je dobila ime po kraljičinom nadimku iz detinjstva. Ali malo je verovatno da će sama ta novina obnoviti harmoniju u Harijevim odnosima sa Čarlsom ili sa starijim bratom princom Vilijamom, sada prestolonaslednikom.

Braća su bila bliska mnogo godina nakon smrti njihove majke Dajane u saobraćajnoj nesreći 1997. godine, kada je Vilijam imao 15, a Hari 12 godina, ali njihova veza je napeta otkako su Hari i Megan počeli da se distanciraju u januaru 2020.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading