OPERACIJA "JEDNOROG" Velika Britanija nakon smrti kraljice pokreće tajni plan
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Deo dugoročnih aranžmana takozvanog Londonskog mosta za posledice Elizabetine smrti, "Jednorog" pokreće dodatne ceremonijalne događaje u Edinburgu pre logistike premeštanja kraljičinog kovčega nazad u London.

Earl Maršal koji je zadužen za planove će zajedno sa kraljevskim pomoćnicima i vladom, brzo prilagođavati sveobuhvatni raspored kako bi uključio škotski element, dok vojska, sveštenstvo i policija skreću pažnju na ogromne specifičnosti.

 

 

Kraljevska porodica je već hitno otrčala u Balmoral, sa Čarlsom - novim kraljem - i ostalom kraljičinom decom, kraljevskom princezom, vojvodom od Jorka i grofom od Veseksa, da bdiju nad krevetom kraljice.

Kako su u toku pripreme za sahranu, odmah počinje proces pristupanja novog šefa države.

Princ Čarls (73) je sada zapravo kralj iako protokol nalaže da se on proglasi za novog monarha dan nakon kraljičine smrti.

To će se desiti na sastanku Saveta za pristupanje, koji se obično okuplja u palati Sent Džejms u Londonu. Kodno ime za stupanje kralja Čarlsa na presto je "Operacija Prolećna plima".

Očekuje se da će članovi kraljevske porodice narednih dana održati potresno bdenje oko kraljičinog kovčega u katedrali Svetog Džajlsa u Edinburgu.

U Balmoralu su i vojvoda od Kembridža, sada prestolonaslednik, i Kamila - nova kraljica, i grofica od Veseksa. U početku se očekuje da će kraljičin kovčeg mirovati u balskoj dvorani u Balmoralu.

Rad škotskog parlamenta biće suspendovan, a očekuje se da će telo Njenog Veličanstva prvo biti odvezeno u Edinburg kraljevskim vozom na putu koje traje više od pet sati da bi se odmorilo preko noći u palati Holirudhaus.

Sledećeg dana njen kovčeg će biti odnešen Kraljevskom miljom do katedrale Svetog Džajlsa na prijem.

Očekuje se da će kraljičina deca organizovati bdenje oko kraljičinog kovčega – poznato kao Bdenje prinčeva – dok leži u katedrali. Očekuje se da će građanima biti dozvoljeno da prođu pored kraljičinog kovčega kako bi odali počast.

Kraljičin kovčeg će zatim ponovo biti stavljen u kraljevski voz i vraćen u Bakingemsku palatu u Londonu.

Drugi plan za vanredne situacije, pod kodnim nazivom Operacija Overstudi, biće pokrenut ako se putovanje treba obaviti vazduhom, najverovatnije leteći kovčegom na avionu Kraljičinog leta za RAF Briz Norton ili RAF Northholt.

Bez obzira da li se kovčeg nosi avionom ili železnicom, dočekaće ga odbor za prijem premijerke i članova njenog kabineta po dolasku u London.

Kada se telo Njenog Veličanstva vrati u Bakingemsku palatu, biće još osam dana zvaničnog perioda žalosti koji će se završiti njenom sahranom u Vestminsterskoj opatiji.

Od sada će biti potreban izuzetan nivo akcije od strane svih grana britanske države, uključujući ogromnu bezbednosnu operaciju za upravljanje neviđenom gužvom i haosom na putovanju zbog kojih bi, prema rečima jednog zvaničnog memoranduma, London mogao čak biti proglašen 'punom' .

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading