ALBANIJA NA UDARU Edi Rama naredio: Prekidamo diplomatske odnose!
EPA

Odluka o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom saopštena je zvaničnom notom Ambasadi Islamske Republike Iran, od koje je zatraženo da u roku od 24 sata napusti teritoriju Republike Albanije svo diplomatsko i tehničko-administrativno osoblje, uključujući i obezbeđenje.

"Ova ekstremna mera, nimalo poželjna ali potpuno iznuđena, u punoj je srazmeri sa ozbiljnošću i opasnošću sajber napada, koji je pretio da parališe javne servise, izbriše sisteme i ukrade državne podatke, elektronske komunikacije unutar sistema vlade i podstakne nesigurnost i haos u zemlji", naveo je Rama.

 

 

On kaže da neuspeh tog masovnog napada na Albaniju, zahvaljujući otporu sistema koje su postavljeni i pomoći specijalnih grupa koje su se pridružile Albaniji "u ovom ratu" nije kraj sajber pretnje. 

Albanski premijer je rekao da je u saradnji sa specijalizovanim partnerskim agencijama koje su su dovele svoje timove u Tiranu bilo moguće prvo otkriti, bez ikakve sumnje, da napad na Albaniju 15. jula nije bio operacija pojedinaca ili nezavisnih grupa u svetu organizovanog sajber kriminala, već agresija države. 

"Detaljna istraga nam je pružila neoborive dokaze da je sajber agresiju na našu zemlju orkestrirala i sponzorisala Islamska Republika Iran, koja je angažovala četiri grupe za napad na Albaniju. Među njima, jedna od najozloglašenijih grupa međunarodnog sajber terorizma. Obavestili smo naše strateške saveznike, zemlje partnere NATO-a i nekoliko drugih prijateljskih zemalja, sa kojima smo podelili i nepobitne rezultate istrage koja dokazuje izvor agresije na našu zemlju", kaže Rama.

Inače, u Albaniji, tačnije u luci Drač, nalazi se sedište organizacije Mudžahedin e Kalk (Narodni mudžahedini Irana) čiji su članovi prognani iz Irana.

Vlasti u Teheranu terete ih za smrt 12.000 ljudi, koji su stradali u akcijama koje su pripadnici Mudžahedin-e Kalka, posle progona iz Irana početkom osamdesetih godina, organizovali prvo u saradnji sa režimom Sadama Huseina, a zatim Amerikancima i navodno Izraelcima.

Na albanskoj obali Jadranskog mora našli su utočište oko 3.000 članova ove organizacije koji su u Draču osnovali i centar za "sajber rat" protiv Islamske Republike Iran.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading