NATO U PROBLEMU Dve članice se žestoko sukobile, pale teške optužbe
Foto: Printscreen

Dve NATO saveznice, ali istorijski neprijatelji, decenijama su u sukobu zbog niza pitanja - od preleta nad Egejskim morem do podeljenog Kipra, prenosi "Rojters".

Evropska unija u ponedeljak je izrazila zabrinutost zbog izjava Erdogana koji optužuje Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i izjave da je Turska spremna da "uradi ono što je neophodno" kada dođe vreme.

Prema turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu, Ankara je ove sedmice poslala pisma Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim nacijama objašnjavajući svoje stavove o raznim pitanjima, uključujući to što obe zemlje polažu pravo na vazdušni prostor, teritorijalne vode, kao i status demilitarizacije egejskih ostrva.

Grčki diplomatski izvori danas su istakli da pismo Turske ne odgovara stvarnosti, da su navedeni argumenti neosnovani i da krše međunarodno pravo.

Atina je takođe poslala pisma Ujedinjenim nacijama i NATO-u.

- Stav Turske je destabilizujući faktor za jedinstvo i koheziju Alijanse, koji slabi južni bok vojnog saveza u trenutku krize - naveo je grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading