Bečki advokat: Ekonomske sankcije Evropske unije protiv Rusije uskoro će se naći pred sudom
EPA/MARTIN DIVISEK

Canger zastupa više klijenata koji su podneli tužbu protiv sankcija.

Rekao je da je u pitanju oko 50 tužbi Evropskom sudu protiv sankcija.


Canger ističe da sankcije krše Opšti sporazum o trgovini uslugama (General Agreement on Trade in Services (GATTS)).

On ističe da je uvođenje ograničenja moguće samo iz razloga nacionalne bezbednosti, a sankcije nisu u suštini predviđene u međunarodnim organizacijama.

Canger zastupa stav da je nacionalna bezbednost EU nije konkretno ugrožena od Rusije, pošto Ukrajina nije članica Unije.

„Ekonomske sankcije iz političkih razloga suprotne su međunarodnom pravu”, podvukao je on za “Oe24”.

Istakao je da bez odluka Svetske trgovinske organizacije i UN ne smeju biti uvedene sankcije.

Canger smatra da je opravdano da se i na nacionalnom nivou vodi borba protiv učešća jedne države u sankcijama, a potrebno je i obavezati organe EU da obustave dalje pretnje sankcijama.

„Sankcije protiv pojedinaca i druga ograničenja protiv ruskih građana krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Princip vladavine prava mora važiti i prema pravnim licima”, podvukao je on.

*****************

Prvobitni naslov ove vesi koju smo preneli na našem portalu nalazila se tvrdnja da je "Austrijancima dosta Zapda" i da su podneli tužbu protiv sankcija Rusiji, nakon detaljne analize portala raskrinkavanje.me označena je kao dezinformacija.

Raskrinkavanje u svojoj analizi navodi da je nemoguće doći do zaključka koji su to Austrijanci koji su podneli tužbu, svakako niko od zvaničnika nije. 

Svi tekstovi koji su preneli mediji iz regiona, uključujući i nas, pozivaju se na austrijskog advokata Georga Cangera, koji je govorio za austrijski mediji – oe24. U tom tekstu on govori kako se sankcijama krši međunarodno pravo, te da je upoznat sa tim da je u Evropskom sudu pravde oko 50 tužbi protiv sankcija. 

Kako god, Canger je za oe24 dao svoj stav po pitanju sankcija, što je potpuno legitimno. Međutim, nigdje nije precizno navedeno ko je sve podneo tužbu. Ako je to istina, prema njegovim informacijama, u Evropskom sudu pravde je 50 takvih slučajeva. Sve i da je u pitanju 50 Austrijanaca ovakva formulacije je neprecizna jer se čitaoci navode na zaključak da je Austrija kao država podnijela tužbu, ili makar veliki broj ljudi iz te zemlje, što po trenutno dostupnim informacijama – nije slučaj.

Austrija je do sada izrazila stav da želi ostati neutralna u ratu, jer nije članica NATO-a, ali je ipak slala pomoć Ukrajini. Kao članica Evropske unije, pridružila se sankcijama.

Prvobitni naslov ove vesti je promenjen i sada sadrži tačne informacije.

Izvinjavamo se našim čitaocima na greški.




 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading