POSLEDNJE UPOZORENJE GRČKOJ Erdogan: Ako nastave provokacije, svašta može da se desi!
Foto: Shutterstock

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je ponovo zapretio Grčkoj vojnim odgovorom u slučaju da se nastave provokacije kao kada su se nedavno turski vojni avioni našli na meti grčke PVO dok su leteli iznad spornih ostrva u Egejskome moru.

- Ako imaju ostrva i vojne baze i određene pretenzije, koje su nelegalne i pretnje su nama, mi ćemo jednoga dana izgubiti strpljenje. Kada ga izgubimo svašta se može dogoditi - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Sarajevu upitan o poslednjim trzavicama s Grčkom.

Sistemi protivvazdušne odbrane S-300, koje koristi Grčka, bili su usmereni na turske avione za vreme rutinskog leta iznad ostrva u Egejskome moru.

- Uznemiravanje naših aviona s radarima nije korak koji je dobroćudan - dodao je Erdogan.

Turska je 30. avgusta proslavila državni praznik Dan pobede koji se obeležava u znak sećanja na turske snage koje su proterale grčke vojne snage 1922. godine. Ankara je podsetila da su egejska ostrva predata u posed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947, ali pod uslovom da se ne naoružavaju.

Odnosi Grčke i Turske su poslednjih desetak godina u stanju stalnog narušavanja, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obe države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja.

Erdogan je i početkom juna zapretio Grčkoj iz istih razloga, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Militarizacija grčkih ostrva na istoku Egejskog mora zabranjena je prema sporazumu iz Lozane 1923. i sporazumu iz Pariza 1947. godine. Atina tvrdi da su grčki vojnici raspoređeni na tim ostrvima kako bi ih odbranili od brodova koji im prilaze sa zapadne turske obale, preneo je „Jutarnji list“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading