MAKRON IZNEO SVOJU IDEJU Francuski predsednik otkrio šta je potrebno uraditi oko zaporoške nuklearke
Foto: Youtube/Printscreen/FRANCE 24 English

- Francuski predsednik je istakao hitnu potrebu da se osigura bezbednost nuklearne elektrane, što se može postići samo povlačenjem ruskih snaga - saopštila je administracija francuskog lidera. U saopštenju se dodaje da je Makron pozvao da se uvaži suverenitet Ukrajine prema Zaporoškoj nuklearki.

Takođe se napominje da je "Makron pitao Zelenskog o njegovim vojnim, humanitarnim i ekonomskim potrebama". Zelenski je ranije izjavio da je sa francuskim predsednikom razgovarao sat i po. On je naveo da je ispričao Makronu o situaciji na frontu i da je sa njim koordinisao dalju vojnu pomoć Francuske. Sagovornici su razmenili ocene o rezultatima misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Prošle nedelje misija IAEA je na čelu sa šefom agencije Rafaelom Grosijem stigla je u Nuklearnu elektranu Zaporožje. Šef delegacije "Rosatoma" i zaposleni u Zaporoškoj nuklearki proveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju elektrane i pokazali delove stanice oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa. Deo delegacije IAEA napustio je nuklearku, dok će u njoj stalno ostati dva radnika IAEA.

Tokom specijalne ruske operacije, ruska vojska je preuzela kontrolu nad azovskim delom Zaporoške oblasti i čitavom Hersonskom oblašću, zauzimajući velike gradove kao što su Herson, Melitopolj i Berdjansk, odsecajući Ukrajinu od Azovskog mora. U oba regiona je formirana nova administracija, emituju se ruski televizijski kanali i radio stanice, obnavljaju se trgovinske i transportne veze sa Krimom.

Komentari (0)

Loading