NEMAČKA U GADNOM PROBLEMU Kvar na turbini Severnog toka ih košta 65 milijardi evra
Foto: Shutterstock/EPA/Ilustracija A.V.

Mere, dogovorene nakon 22 sata razgovora između tri koalicione stranke, uključivale su povećanje beneficija i subvenciju za javni prevoz, što će se plaćati iz poreza na elektroprivredna preduzeća i ubrzavanjem implementacije planiranog globalnog korporativnog poreza od 15 odsto u Nemačkoj, preneo je Rojters.

"Rusija više nije pouzdan energetski partner", rekao je Šolc na konferenciji za novinare, dodavši da ranije pripreme Nemačke znače da će pregurati grejnu sezonu tokom zime. Zalihe gasa u Nemačkoj su u subotu bile na 85 odsto, skoro mesec dana ranije nego što je planirano, delimično zahvaljujući tome što su potrošači smanjili potrošnju.

RUSI ZAVRĆU SLAVINU Ako urade jednu stvar, gasa u Evropi jednostavno neće biti


Šolc je odbacio navode da bi prekid u redovnom snabdevanju jeftinog ruskog gasa mogao da bude nagoveštaj nove, mračnije ere za njegovu zemlju.

"Nemačka će pregurati kroz ovo kao demokratija, jer smo ekonomski veoma jaki i mi smo zemlja blagostanja - ta dva faktora zajedno su veoma bitna. Sa svakom novom izgrađenom vetrenjačom, postajemo sve više nezavisni", rekao je Šolc za javni servis ZDF.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da bi suma od 65 milijardi evra mogla da bude povećana, ukoliko cena struje bude porasla.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading