ZA OVO LETI GLAVA Rekordna zaplena od 47 miliona tableta amfetamina u Saudijskoj Arabiji
Foto: Shutterstock

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zaplenile su 47 miliona tableta amfetamina koje su bile sakrivene u pošiljci brašna, u operaciji koja je opisana kao najveći jednokratni pokušaj krijumčarenja droge u smislu zaplenjenih narkotika.

Pilule su zaplenjene u skladištu nakon što su stigle kroz suvu luku glavnog grada Rijada, saopštilo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova u sredu. Osam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su švercovali drogu, saopštio je portparol Generalnog direktorata za kontrolu narkotika (GDNC).

Ministarstvo je saopštilo da je zaplena bila najveći jednokratni pokušaj krijumčarenja droge u smislu zaplenjenih narkotika.

Saudijski GDNC pratio je pošiljku i izvršio prepad u skladište, uhapsivši šest sirijskih i dva pakistanska državljana zbog sumnje da su krijumčarili drogu.

„Osumnjičeni su uhapšeni i suočeni su sa zakonskim merama i upućeni su javnom tužilaštvu“, navodi se u saopštenju.

GDNC nije naveo ime zaplenjene droge niti odakle je stigla. Vlasti su uhapsile osam osoba pod sumnjom za šverc droge.

Vlasti su uhapsile osam osoba pod sumnjom za šverc droge. Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) ranije je saopštila da se „izveštaji o zapleni amfetamina iz zemalja Bliskog istoka i dalje uglavnom odnose na tablete sa logom Kaptagona“.

Kaptagon je prvobitno bio brend za medicinski proizvod koji sadrži sintetički stimulans fenetillin.

Iako se više ne proizvodi legalno, droga koja nosi naziv Kaptagon redovno se zaplenjuje na Bliskom istoku, prema Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga.

Falsifikovane tablete Kaptagon sadrže amfetamin kao i druge hemikalije, navodi UNODC. 

Ljudi osuđeni za šverc droge mogu biti osuđeni na smrt prema zakonima Saudijske Arabije o narkoticima, iako postoji moratorijum na pogubljenja za nenasilna krivična dela u vezi sa drogom od 2021. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading