ZVANIČNO NA SNAZI Prinudna ušteda energije u Nemačkoj od danas
Foto: Pixabay

Od 1. septembra dozvoljeno je grejanje u javnim prostorijama na maksimalno 19 stepeni umesto dosadašnjih 20. U prostorijama u kojima se obavljaju teški fizički radovi dozvoljena temperatura se smanjuje na 12 stepeni.

Takođe, zabranjena je upotreba toplovodnih bojlera u javnim prostorima osim ako je to neophodno iz higijenskih razloga, prenosi Poslovni dnevnik.

Od ovog pravila izuzete su bolnice i zdravstvene i socijalne ustanove.

Takođe je zabranjeno osvetljavanje javnih objekata ili spomenika iz estetskih razloga, osim kratkotrajnog osvetljenja u slučaju javnih manifestacija.

Izlozi i svetleće reklame moraju biti isključeni između 22 i 6 sati ujutru, sa izuzetkom bilborda u pešačkim pothodnicima.

U privatnim domaćinstvima od 1. septembra zabranjeno je grejanje bazena na struju ili gas. U ugovorima za stanove koji se iznajmljuju na period od šest meseci ne primenjuje se klauzula o minimalnom grejanju stana za koji je stanodavac dužan da garantuje.

U cilju diversifikacije snabdevanja gasom, nemačka vlada je u četvrtak najavila izgradnju još jednog terminala za pretovar tečnog prirodnog gasa (LNG). To je peti po redu LNG terminal, čiju je izgradnju nemačka vlada najavila od početka ukrajinskog rata i smanjenog snabdevanja ruskim prirodnim gasom.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da su rezervoari za gas sa 85 odsto puni "više nego što se očekivalo".

Francuska premijerka: Ove zime ćemo možda ljudima isključivati struju na dva sata - Alo.rs

Britanija gradi nuklearku - Alo.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading