ENERGETSKA KRIZA HARA Sedam načina na koje se zemlje bore protiv rasta cena
Foto: Shutterstock/ldphotoro

Evropa se suočava sa najvećim cenama energenata na svetu, pošto je Rusija ograničila snabdevanje prirodnim gasom preko gasovoda Severni tok 1. Tako je borba protiv rasipanja energije postala prioritet za sve evropske vlade.

Evo kojih je to sedam načina na koje vlade pokušavaju da reše ovaj problem.

 
Ograničiti grejanje i klimatizaciju, ugasiti svetla

 

EU je pokrenula plan za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto ove zime i da njene zalihe prirodnog gasa dostignu 80 odsto do 1. novembra.

Nemačka, Francuska i Španija uvode pravila koja tokom zime ograničavaju grejanje u javnim zgradama na 19 stepeni Celzijusa.

Francuska i Španija takođe su uvele minimalno ograničenje temperature za klimatizovane zgrade leti, na 26 i 27 stepeni Celzijusa.

Klimatizovane prodavnice u Francuskoj takođe će morati da drže vrata zatvorena, u protivnom im prete novčane kazne u visini od 750 evra.

"Jednostavni koraci kao što je smanjenje grejanja za nekoliko stepeni u Evropi može da uštedi istu količinu prirodnog gasa koju tokom zime dobijamo preko gasovoda Severni tok 1", tvrdi Međunarodna energetska agencija.

ENERGETSKA KRIZA HARA Sedam načina na koje se zemlje bore protiv rasta cena

Foto: Shutterstock/Oxanaso

 

 

Nemačka je saopštila da javne zgrade i spomenici više neće biti osvetljeni noću, dok u Španiji svetla u izlozima prodavnica moraju da budu isključena posle deset uveče.

Francuska veruje da njene mere mogu da smanje potrošnju energije za 10 odsto.

Ova zemlja se ne oslanja na ruski gas u istoj meri kao susedna Nemačka, zato što 42 odsto njenog snabdevanja energijom potiče od nuklearne energije.

Ali toplotni talasi i suše uticali su na mehanizme za hlađenje u nekoliko nuklearnih elektrana primoravši ih da smanje proizvodnju.

Dozivati kišu

Kina se suočava sa drugom vrstom energetske krize.


Iako njeno snabdevanje naftom i gasom iz Rusije nije toliko ozbiljno pogođeno ratom, zemlja je bila pogođena teškim vrelinama i sušom.

To je dovelo do isušivanja reka, što je drastično uticalo na hidro-energetski sektor.

U pokrajini Sičuan, koja dobija 80 odsto energije iz hidroelektrana, regulatori su naterali fabrike da zatvore na šest dana kako bi smanjile potrošnju energije, a kancelarijama i prodavnicama je naređeno da isključe svetla i klimatizaciju.

Susedne države kao što je Čungking uvele su slične mere.

Ministar poljoprivrede najavio je planove za "sejanje oblaka", ispuštanje hemikalija u oblake kako bi se stimulisala kiša, ali nisu objavljeni detalji o tome gde će se to tačno desiti.

Manje raditi

I Pakistan je smislio inovativne načine za štednju energije.

U junu je ova zemlja saopštila da će smanjiti radnu nedelju u državnim kancelarijama sa šest dana na pet - preokrenuvši korak koji je najavljen pre samo nekoliko meseci, kada je nova vlada preuzela dužnost u Islamabadu najavivši povećanje efikasnosti rada vlade.

Samo nekoliko nedelja kasnije, temperature je dostigla 50 stepeni Celzijusa u Pakistanu, opteretivši nacionalnu električnu mrežu.

Globalne cene energenata koje su se vinule u nebesa samo su dodatno pogoršale stvari, a sada se razmatraju planovi da vladini službenici rade od kuće petkom.

Raspustiti škole

 

Obližnji Bangladeš primenio je slične mere.


Škole će biti zatvorene još jedan dan nedeljno - sada i petkom, baš kao i subotom.

Radno vreme državnih službenika smanjeno je za sat vremena dnevno.

Bangladeš zavisi od uvoza tečnog prirodnog gasa, jednog od najskupljeg oblika goriva.

To znači i da on mora da se takmiči sa mnogo bogatijim ekonomijama u Evropi kako bi se snabdeo njime.

 

Preći na nuklearnu energiju

 

U nekim zemljama, skok energetskih troškova doveo je do povratka na fosilna goriva.


Količina uglja koju je uvezla Indija dostigla je rekord u junu, uprkos prethodnim planovima vlade da smanji uvoz uglja.

Ali zemlje razmatraju i druge opcije.

Posle jedanaestogodišnje pauze nakon katastrofe u elektrani Fukušima, Japan razmatra ulaganje u nove nuklearne elektrane i reaktiviranje neaktivnih reaktora.

 

Daj nam sunca

 

ENERGETSKA KRIZA HARA Sedam načina na koje se zemlje bore protiv rasta cena

Foto: RINA

 

 

Ova kriza mogla bi da posluži i kao ogroman podsticaj za obnovljivu energiju.


Francuska planira povećanje proizvodnje energije vetra.

A zemlje kao što su Južna Afrika i Kina podstiču kompanije i obične građane da ulažu u krovne solarne panele, definišući pravila i cenovnike kako bi omogućili ljudima da prodaju energiju nazad električnoj mreži.

 

Direktor naftnog giganta Šela Ben van Beurden upozorio - Alo.rs

FRANCUSKA PREMIJERKA SE PRIBOJAVA - Alo.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading