OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA CIA Isplivali važni dokazi o Trampu (FOTO)
Shutterstock

Dokumenti su redigovani, ali bi mogli da ponude detalje o navodnim zločinima koji su doveli FBI u odmaralište Donalda Trampa na Floridi, prenosi "Gardijan".

Među najzanimljivijim otkrićima koja su navedena je ono o dokumentima koje je Tramp izneo iz Bele kuće nakon što je prestao da bude predsednik, a koji su zatim predani Nacionalnom arhivu u maju. Od 15 predatih kutija, navodno je u njih 14 bilo tajnih podataka.

Zaključak dokumenata

Upravo su ovi sudski dokumenti uverili sudiju Brusa Rajnharta da postoji opravdanje za pretragu Mar-a-Laga.

U zaključku dokumenata tvrdi se da "postoji opravdan razlog verovati da će se u prostorijama pronaći dokazi o krijumčarenju, plodovi zločina koji bi mogli imati dokaznu vrednost ili drugi predmeti u nezakonitom posedu" koji krše tri savezna zakona.

Puno stranica zatamnjeno

Od 38 stranica sudskog dokumenta, 21 je u većem delu redigovano, a od toga 13 stranica u potpunosti je zatamnjeno.

Sud je, kako javlja BBC, objavio dokument u kojem se nalazi obrazloženje Ministarstva pravosuđa za redigovanje. Sud je pritom naveo potrebu da zaštiti svedoke i učesnike istrage, ali i samu istragu.

Napominje se da je vlada identifikovala određene informacije koje moraju da ostanu pod pečatom "kako bi se zaštitila sigurnost više civilnih svedoka čije su informacije bile uključene u izjavu pod zakletvom" i kako bi se zaštitio "integritet istrage koja je u toku".

Identitet agenta FBI koji je dao izjavu pod zakletvom za pretres Mar-a-Laga je ostao nepoznat. On ili ona sebe opisuje kao "specijalnog agenta FBI koji je dodeljen terenskoj kancelariji u Vašingtonu", obučen "na FBI akademiji koja se nalazi u Kvantiku, u Virdžiniji, specifičnoj za kontraobaveštajne i špijunske istrage".

- Na osnovu mog iskustva i obuke, upoznat sam sa naporima koji se koriste za nezakonito prikupljanje, zadržavanje i širenje osetljivih državnih informacija, uključujući poverljive informacije - piše agent.

Obaveštajni podaci CIA I NSA

Prema sudskom dokumentu, poverljivi dokumenti koje je Tramp držao u Mar-a-Lagu verovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni američke nacionalne sigurnosti.

Među dokumentima koji su ranije ove godine predani Nacionalnom arhivu agenti FBI-a pronašli su osetljive zapise koji možda sadrže obaveštajne podatke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet.

Drugi su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obaveštajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam.

Agenti su takođe pronašli zapise koji mogu sadržati presretnute signale stranih komunikacija i obaveštajne podatke koji nisu namenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namenjeni deljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Bela kuća bez komentara

Novinari su zamolili portparolku Bele kuće Karine Žan-Pjer da prokomentariše dokument koji je objavljen.

- Smatramo da nije prikladno komentarisati ovo - rekla je Žan-Pjer. Dodala je da predsednik Džo Bajden veruje da je važno da se sprovede nezavisna istraga.

Podsetimo, FBI je nedavno pretražio Trampovu vilu pokušavajući da ustanovi da li je Tramp počinio krivično delo kada je umesto u Nacionalni arhiv dokumenta iz Bele kuće poneo sa sobom. Tramp negira optužbe.

Sudija Brus Rajnhart je rekao da su tužioci pokazali ubedljiv razlog da "zatamne" delove dokumenta koji bi otkrili identitet svedoka, policijskih agenata i drugih strana, kao i "strategiju istrage, pravac, razmere, izvore i metode", prenosi BBC.

Odluka sudije usledila je ubrzo pošto je ministarstvo pravde potvrdilo da je podnelo sudiji kopiju spisa sa predloženim redigovanim delovima.

Čak i u redigovanoj formi, spis može da pokaže zašto je Tramp navodno odneo poverljiva dokumenta poslednjih dana svog mandata i šta je uradio sa njima u svojoj kući u Palm Biču.

Ostale informacije biće objavljene kad ili ako bude podignuta optužnica za krivično delo.

Tramp i njegovi advokati koji su okarakterisali pretres njegovog poseda Mar-a-Lago kao politički motivisanu i nezakonitu, zatražili su da se objave neredigovani spisi.

Trampov portparol Tejlor Budovič rekao je da su napori da se "sakrije" njihov sadržaj "cinični" i mogu da se iskoriste da "prikriju vladinu korupciju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading