"PUTIN I DALJE POŠTUJE MERKELOVU" Bivša kancelarka odlučujući faktor u pregovorima?!
Foto: EPA/HAYOUNG JEON

Angela Merkel, bivša dugogodišnja kancelarka Nemačke, mogla bi da se vrati na političku scenu i to u velikom stilu, smatraju Ukrajinci.

Nju bi zvanični Kijev želeo da vidi kao posrednika u pregovorima s Rusijom, rekao je odlazeći ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik.

- Verujem da bi gospođa Merkel, ali samo ako želi, u određenom trenutku rata, ne još, mogla imati određenu ulogu. Nadam se da gospođa Merkel ima isti stav jer bilo bi šteta ako bi se ona potpuno povukla iz politike - kazao je Meljnik za nemački magazin Špigl.

Ipak, ambasador Meljnik je rekao da ima utisak "da predsednik Rusije Vladimir Putin i dalje poštuje Merkelovu", te bi ona mogla da da veliki doprinos ukoliko bi Rusi zatražili izlaznu strategiju.

ŠREDER OTPADA

Na pitanje Špigla da li bi Ukrajina prihvatila da Angelin prethodnik na mestu kancelara Gerhard Šreder dođe na mesto posrednika u pregovorima Meljnik je kazao da to ne dolazi u obzir i da je on prokockao sve svoje šanse.

DOBRA S PUTINOM

Merkelova se pre dva meseca oglasila povodom ukrajinske krize i na pitanje da li bi pristala da bude posrednik u pronalaženju rešenja za Ukrajinu rekla da su odluke koje je donela dok je bila na vlasti, kao i njen odlazak prošle godine, možda uticale na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru.

Ona ne negira da je imala uticaj na predsednika Rusije, ali je naglasila i da je pred sam kraj njenog mandata taj uticaj nestao.

Ona je tada naglasila je da nije delila mišljenje Putina da Zapad stalno ponižava Rusiju, ali je navela da je znala da on tako razmišlja.

Merkelova se, međutim, oštro protivila članstvu Ukrajine u NATO jer je, prema njenim rečima, želela da spreči eskalaciju s Rusijom, ali i zato što sama Ukrajina nije bila spremna s obzirom na to da je ceo sistem bio prožet korupcijom.

Berbokova: Ukrajina ne može da pobedi

U Berlinu sve manje veruju da Ukrajina može da pobedi u vojnom sukobu, a taj stav je iznela lično Analena Berbok, ministarka spoljnih poslova Nemačke.

EPA/ ANDREJ CUKIC

 

- Nisam sigurna da je moguće da Ukrajina pobedi u ovom ratu. To je brutalna realnost. Na jednoj strani je važno da Ukrajinu vojno osnažimo sa svim što imamo, a na drugoj, nažalost, imamo deficite u sopstvenim zalihama - rekla je Berbokova u intervjuu datom za ZDF.

 

Komentari (0)

Loading