"GAĐANJE" RUSIMA Nastavlja se Trampova pravna bitka
EPA/JIM LO SCALZO

Tako se, povrh nekoliko procesa koji se vode u SAD protiv Trampa, sada na talasu ukrajinske krize, ponovo u igru vraća navodno Trampovo "šurovanje" s Rusima pred izbore 2016. godine, novom pravnom zavrzlamom u vezi sa memorandumom kojim je već stavljena tačka na ovakve optužbe.

Ministarstvo pravde SAD je, naime, po sudskom nalogu, objavilo dokument iz 2019. godine u kom dvojica najviših zvaničnika savetuju tadašnjeg državnog tužioca Vilijama Bara da ne optužuje bivšeg predsednika Donalda Trampa za ometanje istrage o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine. Redigovana verzija memoranduma je objavljena 2021. godine, ali je savezni sud, na zahtev grupe Građani za odgovornost i etiku u Vašingtonu, naložio Ministarstvu pravde da sad objavi ceo dokument.

U dokumentu od 24. marta 2019. godine na devet strana se nudi pravna analiza, uz zaključak da Tramp nije ometao istragu, niti je bilo veza između Rusije i njegove predsedničke kampanje 2016. godine. Tužilac Bar se složio sa zaključcima i saopštio Kongresu istog dana da Tramp nije prekršio zakon, uključujući i to da smenjivanje direktora FBI ne predstavlja ometanja pravde i da ne postoji presedan za pokretanje krivičnog postupka protiv tadašnjg šefa Bele kuće.

Memorandum je predstavljao i raskid sa suprotnim stavom specijalnog tužioca Roberta Malera po tom pitanju. Time je, činilo se, stavljena tačka na "rusku vezu". Sve do sada.

Misaoni eksperiment

Iako su delovi memoranduma ranije objavljeni, savezni žalbeni sud u Vašingtonu prošle nedelje je presudio da ga je Ministarstvo pravde nepropisno redigovalo i naložilo njegovo objavljivanje, opisujući ga kao "akademsku vežbu" ili "misaoni eksperiment" koji je trebalo da podstakne javno objavljivanje Barove kontroverzne odluke protiv krivičnog gonjenja Trampa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading