"EVROPA NAS JE ZABORAVILA" Dali su im sve što su tražili, a sada su shvatili da su pogrešili!
Kosovo online

Nakon što je, kako kaže, u međuvremenu napravljen nekakav kompromis sa Bugarskom, uz pomoć francuskog predsedništva, krenulo se u pregovore.

"Međutim, ako pogledate unazad, mi smo sa statusom kandidata od 2005. godine, a ako tek sada počinjete pregovore, niko ne može reći da smo u tom pogledu bili veoma uspešni“, rekao je Pendarovski u opširnom intervjuu za Agenciju Anadolija.

Ističući da to čekanje nije plod izostanka reformi, već da je tu bilo mnogo opstrukcija, Pendarovski je kazao da nekoliko evropskih zemalja nije bilo zainteresovano za region Balkana.

Foto: Printscreen

 

“Bosna i Hercegovina i Kosovo su apsolutno zaboravljene države, apsolutno zaboravljene. Kosovo ne može dobiti viznu liberalizaciju. I kakav evroentuzijazam želite u toj populaciji, da bude za Evropsku uniju“, upitao je Pendarovski.

Osvrnuo se i na pregovore Crne Gore i Srbije koji traju 10 godina i istakao da "sve zemlje Zapadnog Balkana čekaju da napreduju ka Evropskoj uniji".

O aktuelnoj političkoj situaciji u Severnoj Makedoniji, Pendarovski kaže da je skeptičan kada je reč o glasanju aktuelne opozicije u Sobranju za ustavne amandmane, koji proizlaze iz dogovora sa Bugarskom, iako, kako tvrdi, u do sada potpisanim dokumentima nema opasnosti za makedonski identitet i jezik.

U Severnoj Makedoniji, kaže predsednik, ne može se postići konsenzus čak ni o strateškim pitanjima kao što su evropske integracije.

“Dva glavna politička bloka su toliko udaljena i polarizacija je tolika da zaista ne verujem da ovde postoji minimum volje, pre svega, zbog ponašanja opozicije, da se dogovore oko neke dve-tri strateške stvari“, kaže Pendarovski.

Povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Severne Makedonije i Turske, koja će biti proslavljena u sutra, Pendarovski je istakao da su odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

“I politički i ekonomski, kao i u našoj saradnji u međunarodnim organizacijama, uvek smo dobijali maksimalnu podršku Turske i obrnuto. Mislim da drugačije ne može, s obzirom na istorijske veze koje imamo, ogromnu dijasporu koja se odavde preselila u Tursku i obrnuto. A sve su pretpostavke da će se ta saradnja i dalje razvijati u interesu dve zemlje i dva naroda“, rekao je Pendarovski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading