VELIKOJ BRITANIJI PRETI GLAD Rasplamsava se kriza, cene skaču u nebesa, a rešenja ni na vidiku
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Cena hrane je neprijatna tema za političare svih stranaka jer pozivaju britanske farmere da uzgajaju manje poljoprivrednih proizvoda, dajući zemlju za drveće, solarne panele, izgradnju brzih železnica i projekte razvoja divljih životinja.

Pretpostavljalo se da će slobodna trgovina nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije dovesti do nižih cena hrane, ali to se nije dogodilo. 

Britanski farmeri već neko vreme prodaju većinu svoje robe po svetskim cenama, a poskupela je i logistika, navodi se u publikaciji.

Pored spoljnih faktora, na cenu hrane utiče i unutrašnja politika Londona.

Količina hrane koja se uzgaja u nekoj zemlji direktno utiče na cene u prodavnicama.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan upozorio je 20. avgusta da milioni Britanaca neće moći da plate grejanje i namirnice ove zime.

Dana 17. avgusta postalo je poznato da je u julu godišnja inflacija u Velikoj Britaniji ubrzala na 10,1%, sa 9,4% mesec dana ranije, ažurirajući rekord iz 1982. godine.

Početkom avgusta objavljeno je da će inflacija u Velikoj Britaniji skočiti na „astronomski“ nivo već sledeće godine. 

Prema mišljenju ekonomista, oštar skok inflacije će primorati Banku Engleske da ide na aktivnije povećanje kamatnih stopa.

U junu je godišnja inflacija u Velikoj Britaniji oborila rekord za 40 godina, dostigavši 9,1% .

Istovremeno, hiljade ljudi izašlo je na protestnu šetnju u centru Londona kako bi izrazilo nezadovoljstvo nečinjenjem britanske vlade usred ekonomske krize.

Kriza u Britaniji rasplamsala se, kako stručnjaci tvrde, ko posledica uvođenja sankcija Rusiji.

Te sankcije su, očigledno, neuporedivo više pogodile Veliku Britaniju, nego Rusiju.

Komentari (0)

Loading