NE SEĆAM SE! Šolc u središtu afere, opozicija sprema "svilen gajtan" za kancelara
EPA/ Georgi Licovski

Istražni organi pokušavaju da utvrde jesu li Olaf Šolc ili druge vodeće socijaldemokrate (SDP) upotrebili svoj uticaj na „Varburg“ banku kako bi pomogli da se izbegne vraćanje 47 miliona evra poreskog povraćaja.

„Nisam imao uticaj na poreske postupke ‘Varburg’ banke“, rekao je Šolc.

Reč je o aferi „Kameks“ (Cum-Ex) koja je u javnost izbila 2017. i Šolca prati godinama, a odnosi se na banke koje su pomagale svojim klijentima u utaji poreza na dobit od dividendi. Šolc je od početka negirao da je njegova bivša kancelarija gradonačelnika Hamburga učestvovala u „Kameksovoj“ šemi.

 

 

Istražna komisija hamburškog parlamenta posebno istražuje tri sastanka koje je Šolc 2016. i 2017. imao sa suvlasnicima „Varburga“, Maksom Varburgom (Max) i Kristijanom Olearijusom.

Sadašnji kancelar nije osporavao da je bio na tim sastancima, ali tvrdi da se ne seća sadržaja razgovora. Olearijus je svedočio kako je Šolc posle prvog sastanka predložio da se banka protiv naplate 47 miliona evra, odnosno ilegalno vraćenog poreza na kapitalnu dobit, žali tadašnjem ministru finansija Hamburga Peteru Čenčeru.

 

 

Čenčer, prominentni član Šolcove SPD, potvrdio je da je primio žalbu, ali je optužbe o političkom uticaju odbacio kao neosnovane, preneo je portal B92.

Opozicija Šolca optužuje za netransparentnu ulogu u aferi. Lider opozicionih demohrišćana (CDU) Fridrih Merc je u poslovnom dnevniku „Handelsblat“ Šolcovo insistiranje da se ne seća razgovora opisao kao neuverljivo, posebno u kontekstu važnosti teme i količine novca u igri, dok je predsednik partije Levica Ditmar Barš ocenio da „kancelara okružuje oblak nepoverenja“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading