APOKALIPSA, VETAR UBIO 13 LJUDI! Vremenske neprilike preslab su opis onoga što se dešava na Starom kontinentu
Tanjug/Ap

Smrtni slučajevi, najviše zbog pada drveća, prijavljeni su u Italiji i Austriji, kao i na francuskom ostrvu Korzika, gde su jaka kiša i vetar uništili turističke kampove. Vetar je dostigao brzinu od 224 kilometra na sat, čupajući drveće i noseći krovove. Poginulo je najmanje šest osoba, među kojima i jedno dete, 13-godišnja devojčica na koju je u kampu palo drvo, dok je u sličnom incidentu stradao jedan muškarac, kao i jedna žena čiji je automobil pogodio krov kuće na plaži koji je odneo vetar. Poginuli su, kako se navodi, i ribar i osoba koja je vozila kanu, dok je više desetina ljudi povređeno. Svedoci su rekli da su oluje koje su pogodile Korziku bile potpuno neočekivane i da nije izdato nikakvo upozorenje.

Rekordni šumski požari u EU

U šumskim požarima ove godine izgorelo je rekordnih 700.000 hektara u EU, što je najveća površina od kada se evidentiraju. Površina od 700.000 hektara je jednaka dvostrukoj veličini Sremskog okruga u Srbiji, odnosno reč je o površini tri puta većoj od Luksemburga ili otprilike iste veličine kao Azerbejdžan.

APOKALIPSA, VETAR UBIO 13 LJUDI! Vremenske neprilike preslab su opis onoga što se dešava na Starom kontinentu

Tanjug/Ap

 

U kopnenom delu Francuske, neke južne oblasti pogođene su nestankom struje, a ulice su bile poplavljene u drugom po veličini gradu u zemlji, luci Marselj.

Štednja vode u Austriji

U Austriji je počela štednja vode u nekoliko opština, jer je zemlja suočena s najgorom sušom. Vlasti pokrajine Gornje Austrije i Langen u Forarlbergu apelovale su na građane da štede vodu, a pokrajina Burgenland je posebno pogođena, te su neka jezera, poput jezera Daršo, potpuno presušila. U Donjoj Austriji nivo Dunava je upola manji nego u normalnoj situaciji, zbog čega je proizvodnja struje iz hidroelektrana pala za 14 odsto.

Olujno nevreme čupalo je drveće i u Austriji, gde je u dva incidenta stradalo pet ljudi. Dve devojčice od četiri i osam godina poginule su kada se srušilo drveće na obali jezera u južnoj Austriji, blizu granice sa Slovenijom, saopštila je policija.

Alžir: U požarima 37 poginulih

Broj stradalih u požarima u Alžiru porastao je na 37, izvestila je juče lokalna televizija Enahar, pozivajući se na Direkciju za civilnu zaštitu Alžira. Kako se navodi, broj povređenih je porastao na 183 osobe. Požari gore u planinskim oblastima, a žrtve su iz provincija El Tarf i Setif u istočnom delu sušne i polusušne zemlje.

Istovremeno su u Italiji muškarac i žena poginuli od pada drveća u odvojenim incidentima u regionu Toskane. Jaki vetrovi pogodili su i Veneciju, noseći suncobrane kafića preko Trga svetog Marka i oštetivši deo zvonika katedrale. U nevremenu su oštećena i primorska odmarališta u Toskani i severnije u Liguriji.

Na drugom, južnom kraju Italije, nastavljen je toplotni talas, a na Siciliji su zabeležene temperature i do 40 stepeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading