BRITANSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Putin gubi informacijski rat, ali ne trebamo previše slaviti
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obe zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.

- Do sada je predsednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podceniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugde u svetu, napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je. 

"OŽIVLJAVANJE PROŠLOSTI" Putin krenuo Staljinovim metodama da podstiče Ruse

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sastave ukrajinske vlade.

Takođe je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni deo ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspeo presresti i na vreme dati upozorenja, dodao je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofenzivne kibernetičke alate.

 

Komentari (0)

Loading