34 GODINE ROBIJE ZBOG TVITERA Oglasila se osuđena Saudijka, presuda je potpuno uništila
Salma al-Šehab

- Takva presuda predstavlja uništenje mene, moje porodice, moje budućnosti i budućnosti moje dece - dva mala dečaka od četiri i šest godina - izjavila je al-Šehab pred sudijama, prema danas dobijenim sudskim dokumentima, prenosi AP.

Ona je rekla sudijama da je bila u zatvoru više od 285 dana pre nego što je njen slučaj uopšte prosleđen sudu, pokazuju pravni dokumenti do kojih je došla agencija.

Ona je osuđena zbog "širenja glasina i retvitovanja disidenata".

Al-Šehab je naglasila da nije imala pojma da "jednostavno retvitovanje postova iz radoznalosti i posmatranje gledišta drugih, sa ličnog naloga sa ne više od 2.000 pratilaca, predstavlja terorizam".

AP navodi da aktivisti i advokati smatraju kaznu protiv Salme al-Šehab, majke dvoje dece i istraživača na Univerzitetu Lids u Britaniji, šokantnom čak i po saudijskim standardima pravde.

Al-Šehab privedena tokom porodičnog odmora u januaru 2021. samo nekoliko dana pre nego što je planirala da se vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi Inicijativa za slobodu, grupa za ljudska prava sa sedištem u Vašingtonu.

 

 

Inicijativa za slobodu opisuje Al-Šehab kao pripadnika šiitske muslimanske manjine u Saudijskoj Arabiji, koja se dugo žalila na sistematsku diskriminaciju u kraljevstvu pod sunitskom upravom.

- Saudijska Arabija se hvalila svetu da unapređuje prava žena i kreira zakonsku reformu, ali nema sumnje da se situacija samo pogoršava - rekla je Bethani al-Haidari, saudijska menadžerka grupe.

Dodaje se da je presuda Al-Šehab privukla pažnju i Vašingtona, a Stejt department je u sredu saopštio da "analizira slučaj".

- Ostvarivanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano - rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

AP podseća da je prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden otputovao je u naftom bogato kraljevstvo i razgovarao sa princom Muhamedom bin Salanom u kojima je rekao da je izrazio zabrinutost za ljudska prava.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading